İş-aile çatışmasının duygusal emek üzerindeki etkisi: Ortaokul öğretmenleri üzerinde bir inceleme
The impact of work-family conflict on emotional labor: A research on secondary school teachers
  1. Tez No: 619273
  2. Yazar: BÜŞRA KÜÇÜKŞAKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE SEZİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Emek, Çatışma, İş-Aile Çatışması, Duygusal Emek ve Ortaokul Öğretmenleri, Labor, Conflict, Work-Family Conflict, Emotional Labor and Secondary School Teachers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın amacı, eğitim sektöründe çalışmakta olan ortaokul öğretmenlerinin iş-aile çatışmalarının duygusal emekleri üzerindeki etkilerini belirlemektir. Çalışma, Samsun İlinin Bafra ilçesinde bulunan 280 ortaokul öğretmeninin ankete katılmasıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde, iş ve aile kavramları, iş-aile çatışması ile iş-aile çatışmasını etkileyen faktörlere yer verilmiştir. İkinci bölümde, duygu ve emek kavramları, duygusal emeğin tanımı ile iş-aile çatışması ve duygusal emek arasındaki ilişki hakkında ayrıntılı bilgiler üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise, iş-aile çatışmasının duygusal emek üzerindeki etkisine yönelik yapılan çalışma anket ve analiz bulguları yapılarak yorumlanmıştır. Analiz bulgularının sonucunda değişkenler arası anlamlı ilişkilerin olduğu görülmüştür. İş-aile çatışmasının duygusal emek üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra iş-aile çatışmasının duygusal emek alt boyutlarından yüzeysel davranış üzerinde pozitif yönde ve anlamlı bir etkisi olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the Effects on the emotional labor of family conflict of Secondary scholl Teachers working in the education sector. The study was carried out with the participation of 280 secondary school Teachers in Bafra district of Samsun Province. In the first part of the study, work and family concepts, work-family conflict and factors affecting work-family conflict are included. In the second part, the concepts of Emotion and labor, the definition of emotional labor and the relationship between work-family conflict and emotional labor are emphasized. In the last chapter, the study on the Effect of work-family conflict on emotional labor is interpreted bu making Survey and analysis findings. Analysis results showed that there were Significant relationships between variables. It has been found that work-family conflict has a Significant Effect on emotional labor. In addition, it has been observed that work-family conflict has a positive and Significant Effect on superficial Behavior from the subdimensions emotional labor.