Kemal Ateş'in hikâyeleri ve romanları üzerine bir inceleme
A research on Kemal Ateş's stories and novels
  1. Tez No: 619293
  2. Yazar: MUHAMMET FATİH TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN KOLCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kemal Ateş, roman, romancılık, hikâye, hikâyecilik, Kemal Ateş, novel, novelistic, story, short story writing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
“Kemal Ateş'in Hikâyeleri ve Romanları Üzerine Bir İnceleme”adlı yüksek lisans tezinde beş roman ve yirmi altı öyküden oluşan üç hikâye kitabı yayımlayan Ateş'in bu türlerdeki eserleri incelenmiştir. Kemal Ateş'in roman ve öykülerinin yanında deneme, makale, radyo oyunları ve skeçleri de bulunur. Kemal Ateş gibi bir yazarın eserlerinin bilimsel açıdan incelenmesi bir gerekliliktir. Bu sebeple bu çalışmada yazarın romanları (Toprak Kovgunları, Yitik Kuzular, Bir Başka Şehir, Veresiye Defteri, Neşter ve Madalya) ve öykü kitapları (Çürük Kapı, Bir Şarkıyı Dinlerken, Küskün Fotoğraflar) yapı ve içerik bakımından ayrı ayrı incelenmiştir. Bu çalışma giriş bölümünün yanında dört ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Kemal Ateş'in hayatı, eserleri ve edebi kişiliğiyle ilgili bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Kemal Ateş'in hikâyelerinin tanıtımı yapılıp, öykülerde tema ve konular, anlatıcı ve bakış açısı, kişiler, mekân ve zaman incelenmiştir. İkinci bölümde ise yazarın romanları olay örgüsü, tema, kişiler, bakış açısı, zaman ve mekân açısından ayrı ayrı incelenmiştir. Üçüncü bölümde eserler anlatım teknikleri bakımından incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise dil ve üslup bölümü bulunmaktadır. Daha sonra sonuç bölümüne yer verilmiştir. Romanlarında genellikle gecekondularda yaşayan insanların iç dünyasına değinen Ateş, öykülerinde küçük dünyaların özgün öykücüsü olarak eserlerini okuyucunun beğenisine sunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis inspected titled“A Research On Kemal Ateş's Stories And Novels”, Ateş published three short story books consisting of five novels and twenty-six stories. In addition to the novels and plays of Kemal Ates, he has essays, articles, radio plays and sketches. It is a necessity to examine the works of a writer like Kemal Ateş from a scientific point of view. Therefore, in this study, the novels of the author (Toprak Kovgunları, Yitik Kuzular, Bir Başka Şehir, Veresiye Defteri, Neşter ve Madalya) and story books (Çürük Kapı, Bir Şarkıyı Dinlerken, Küskün Fotoğraflar) were examined separately in terms of structure and content. This study consists of two main sections beside the introduction. In the introduction part, information about Kemal Ates' life, works and literary personality is given. In the first chapter, Kemal Ateş' stories are introduced and the theme and subjects, narrator and point of view, people, space and time are examined. In the second part, the novels of the author are examined separately in terms of plot, theme, people, point of view, time and space. In the third chapter, the works are examined in terms of expression techniques. In the final chapter, there is language andwording section. Then the results section is given. In his novels, Kemal Ateş, who touches on the inner world of people living in slums, has presented his works to the readers as the original storyteller of small worlds.