Bağımsızlıktan sonra Azerbaycan'ın sosyal kültürel ve dinî hayatında mescitlerin rolü
After independence role of masjids in socials cultural and religious life of Azerbaijan
  1. Tez No: 619300
  2. Yazar: NURLAN MAMMADZADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Mescit, Azerbaycan, sosyal hayat, kültür, bağımsızlık, Masjid, Azerbaijan, social life, cultur, religious, independence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bağımsızlıktan sonra Azerbaycan'ın sosyal, kültürel ve dini hayatında mescitlerin rolünü ele alan bu çalışmada, Azerbaycan'nın 1991 yılından sonraki dini hayatı araştırılmıştır. Bu süreç içerisinde ülkedeki bazı mescitler tarafından yapılan faaliyetler ve topluma katkıları incelenerek bilgi verilmeğe çalışılmıştır. Mescitlerin bağlı olduğu resmi devlet kurumları ve çalışma sistemi incelenerek bağımsızlıktan sonra geçen zaman zarfında yapılan işlere dikkat çekilmiştir. Neticede Azerbaycanda yaşayan müslüman toplumun dinî, sosyal ve kültürel hayatına mescitlerin etkisinin olduğu kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
After independence, the role of masjids (mosques) in the social, cultural and religious life of Azerbaijan was studied in the study of Azerbaijan's religious environment after 1991. During this time, the activities carried out by the mosques in the country and their contribution to the society were investigated and detailed information was given. The official government institutions and the working system under which the mosques are subordinated, and attention paid to the work done during the period after independence. As a result, the mosque's great contribution to the social and cultural life of the Muslim community living in Azerbaijan has been proven to be one more proof.