İş-aile çatışması ve iş stresinin işgören performansına etkisi üzerine bir araştırma
The effect of work-family conflict and work stress on emloyee performance
  1. Tez No: 619365
  2. Yazar: HAVVA SAYILDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. OZAN BÜYÜKYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş-Aile Çatışması, Aile-İş Çatışması, İş Stresi, İşgören Performansı, Work-Family Conflict, Family-Work Conflict, Job Stress, Employee Performance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmada, iş-aile çatışması, aile-iş çatışması, iş stresi ve işgören performans algısı arasındaki ilişkiler incelenmektedir. Araştırmanın amacı, çift yönlü olarak işten ve aileden kaynaklı çatışmanın (iş-aile çatışması ve aile-iş çatışması) ve iş stresinin işgörenlerin performans algıları üzerindeki etkisini tespit edebilmektir. Belirlenen amaç için araştırma verisi, Karabük Üniversitesi'nde görev yapmakta olan 302 idari personelden anket yoluyla toplanmıştır. Geçerlilik ve güvenilirlik analizlerinin ardından araştırma hipotezleri ise çoklu doğrusal regresyon analizi ile test edilmiştir. Araştırmanın sonucunda gerginlik esaslı iş-aile çatışmasının, zaman esaslı aile-iş çatışmasının ve gerginlik esaslı aile-iş çatışmasının iş stresini arttırıcı etkisinin bulunduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte işgören performansı üzerinde gerginlik esaslı iş-aile çatışması, davranış esaslı iş-aile çatışması ve davranış esaslı aile-iş çatışması olumsuz etkiye sahiptir. Yine iş stresinin işgören performansını azaltan bir etkisinin bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between work-family conflict, family-work conflict, job stress and job performance are examined. The aim of the study is to determine the effect of work-related conflict and family-related conflict (work-family conflict and family-work conflict) and also job stress on the employees' perceptions of job performance. For this purpose, the research data were collected through a questionnaire from 302 administrative staff working at Karabuk University. Following the validity and reliability analyses, the research hypotheses were tested by multiple linear regression analysis. As a result of the study, it was determined that strain-based work-family conflict, time-based family-work conflict and strain-based family-work conflict have an increasing effect on work stress. However, strain-based work-family conflict, behavior-based work-family conflict and behavior-based family-work conflict have negative effect on job performance. It was also determined that job stress has a decreasing effect on job performance.