İş-aile yaşam çatışması, işgören performansı ve iş stresi arasındaki ilişkinin incelenmesi: Konaklama işletmesi çalışanları üzerine bir araştırma
Investigating the relation of work-family conflict, employee performance and work stress: A research on accommodation businesses employees
- Tez No: 465932
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş-aile çatışması, aile-iş çatışması, iş stresi, işgören performansı, konaklama işletmesi çalışanları, Work-family conflict, family-work conflict, work stress, employee performance, accommodation business employees
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Günümüzde iş dünyası üzerinde etkisi bulunan konulardan biri çalışanların iş yaşamları ile aile yaşamları arasında bulunan ilişkidir. Bu çalışma konaklama işletmesi çalışanlarının yaşamakta olduğu iş-aile çatışması, aile-iş çatışması, iş stresi ve işgören performansı arasında bulunan ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılmak üzere üç ölçekli anket formu oluşturulmuştur. Bu anket formu bahsedilen değişkenlerin ölçülmesi amacıyla kullanılmıştır. Çalışma Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bulunan 3, 4 ve 5 yıldızlı konaklama işletmesi çalışanları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilere paket programlar aracılığı ile frekans analizi, kruskal wallis testi, mann-whitney u testi, korelasyon analizi, regresyon analizi, yol analizi ve aracı etki analizleri uygulanmıştır. Araştırmada uygulanan analizler sonucunda; aile-iş çatışmasının işgören performansı üzerine etkisi olduğu, iş-aile çatışması ve aile-iş çatışmasının iş stresi üzerine etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra iş-aile çatışmasının işgören performansını etkilemesinde iş stresinin tam aracılık rolü olduğu, aile-iş çatışmasının işgören performansını etkilemesinde iş stresinin aracılık rolü olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bazı demografik değişkenlere göre iş-aile çatışması, aile-iş çatışması, iş stresi ve işgören performansının farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the topics that have an effect on today's business world is the relation between the professional and family life of employees. This study has been conducted with the aim to investigate the relation of work-family conflict, family-work conflict, work stress and employee performance. A questionnaire form with three scales was prepared to be used in the research. This questionnaire form is used with an aim to measure the mentioned variables. The research is conducted on employees of 3,4 and 5 star accommodation businesses in the East Black sea Region. By means of package tours, frequency analysis, the Kruskal Wallis test, Mann-Whitney U test, correlation analysis, regression analysis, path analysis and intermediary effect analyses have been applied. As a result of the analyses it has been concluded that work-family conflict has an effect on employee performance, and that work-family conflict and family-work conflict have an effect on work stress. It has also been found that work stress plays a full intermediary role in the effect of work-family conflict on employee performance, but that it has no intermediary role in the effect of family-work conflict on employee performance. It has been determined that work-family conflict, family-work conflict, work stress and employee performance have shown differences in some demographic variables.