Üniversite öğrencilerinin mükemmelliyetçilik düzeyleri ile stresle başa çıkma tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation the relationships of perfectionism and coping styles of stress in university students
- Tez No: 619373
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABAHATTİN ÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Üniversite Öğrencileri, Mükemmelliyetçilik, Stres, Stresle Başa Çıkma Tarzları, Perfectionism, Stress, Coping Styles, University Students
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin mükemmelliyetçilik düzeylerine göre stresle başa çıkma tarzlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma karşılaştırma türü ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2018-2019 öğretim yılı güz döneminde Çukurova Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi'nde öğrenime devam öğrencilerden kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile seçilen 1002 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verileri, Şahin ve Durak (1995) tarafından Türkçeye uyarlanan, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBÖ) ve Oral (1999) tarafından Türkçeye uyarlanan, Çok Boyutlu Mükemmelliyetçilik Ölçeği (ÇBMÖ) ile toplanmıştır. Araştırmada verilerin analizi SPSS 23.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin analizinde tek yönlü ANOVA tekniği ve gruplar arası farkın belirlenmesi için Scheffe-F testi ile LSD testi kullanılmıştır. Stresle aktif başa çıkma tarzlarına ilişkin bulgularda, kendine yönelik mükemmelliyetçilik düzeyi yükseldikçe öğrencilerin aktif tarzları daha fazla kullandığı görülmektedir. Toplam mükemmelliyetçilik ve diğerlerine yönelik mükemmelliyetçilik ile aktif tarzlar arasında bir farklılaşma bulunmamıştır. Pasif tarzlara ilişkin bulgularda ise, diğerlerine yönelik mükemmelliyetçilik düzeyi düştükçe ve toplum tarafından dayatılan mükemmelliyetçilik düzeyi yükseldikçe öğrencilerin pasif tarzları daha fazla kullandığı gözlenmiştir. Araştırmanın sonuçları ilgili alanyazın kapsamında değerlendirilmiş; ileride yapılacak araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study to examine the relationships between the stress coping styles and perfectionism among university students. The type of research comparison is a descriptive study in relational survey model. Participants were 1002 university students attending in Cukurova University faculties that education, engineery, science literatüre and economics and administrative sciences in autumn semester of 2018-2019 academic years. The data of the present study was collected through adapted by Şahin and Durak (1995), Coping Style Inventory and adapted by Oral (1999), The Multidimensional Perfectionism. Data were analyzed by one way anova to find to relations between coping styles and perfectionism and its subscales of university students. As a result, high level self-oriented perfectionist students compared to medium and low ones use active coping styles more. There was no difference between total perfectionism and others-oriented perfectionism and active coping styles. In addition, low level other-oriented perfectionist studenst compared to medium and high ones and high level socially prescribed perfectionist compared to medium and low ones use passive coping styles more. The results of this study were contextualized in relation to existing research and possible implications for future research were suggested.