Farklı gelir gruplarındaki tüketicilerin gıda israflarının ekonomik değerlendirilmesi: Ankara ili Yenimahalle ilçesi örneği
Economic evoluation of food wastes from consumers in diffirent income grups: A case study of Ankara province, Yenimahalle district
  1. Tez No: 619407
  2. Yazar: HİLAL NUR GÜLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gıda kaybı, gıda israfı, meyve ve sebze israfı, gıda israfı yönetimi, ekonomi, çevre, Food loss, food waste, fruit and vegetable waste, food waste management, economy, environment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Her yıl insan tüketimi için üretilen gıdaların üçte birlik kısmına karşılık gelen 1,3 milyar tonluk gıda tedarik zincirinin çeşitli aşamalarında ya kaybolmakta, ya da sofraya ulaştıktan sonra çöpe atılmaktadır. Son on yılda daha fazla vurgu yapılan su, toprak ve hava kirliliği, su kaynaklarının ve tarım arazilerinin azalması, tarım ilaçlarının bilinçsizce kullanılması gibi konular gıda güvenliğini tehdit ederken, artan nüfusun karşısında azalan kaynaklar insanlığın ne derece savunmasız bir noktada olduğuna işaret etmektedir. Üretimden tüketime uzanan yolda kaybedilen veya tüketilmeyip çöpe atılan her gıdanın ekonomik bir bedeli vardır. Bu çalışmada farklı gelir gruplarında yer alan 96 katılımcıyla anket gerçekleştirilerek bireylerin tüketim alışkanlıkları ve bir aylık meyve ve sebze israflarının ekonomik yansıması ele alınmıştır. Yapılan anket sonucunda hem nitel hem de nicel bulgularla ulaşılmış, yapılan meyve ve sebze israflarının farklı motivasyonlardan etkilendiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Each year, 1.3 billion of food which corresponds on third of the food produced for human consumption is either lost or disposed of after reaching the consumers at the various stages of food supply chain. While in the last decade, more emphasis has been placed on water, soil and air pollution, the decrease of water and agricultural land resources, the unconscious use of pesticides are threatening food security, the declining resources in the face of the increasing population point the vulnerability of humanity out. Every food that is lost on the way from production to consumption, or even not consumed but thrown away, has an economic price. In this study, a survey was conducted with 96 participants in different income groups and the economic reflection of individuals' consumption habits and one month fruit and vegetable wastes was observed. As a result of the survey, both qualitative and quantitative findings were reached and it was found that fruit and vegetable wastes were affected by different motivations.