Tersine göç; Kültür-kimlik ilişkisi: Karaman örneği
Remigration; The relation between culture and identity: The Karaman example
  1. Tez No: 619411
  2. Yazar: TUĞBA KIRPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Dış Göç, Emekli Göçü, Tersine Göç, Kültür, Kimlik, Karaman, Immigration, External Migration, Retirement Migration, Remigration, Culture, Identity, Indigenousness, Alienation, Karaman
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Türkiye, tarihsel olarak bir göç ülkesidir. Coğrafyamız, bugün hala trajik nüfus hareketlerine tanık olmaktadır. Özellikle 1950'den sonra birçok Avrupa ülkesine işgücü göçü veren Türkiye, bugün çevre ülkelerden yoğun bir göç dalgasıyla karşı karşıyadır. Türkiye'de yapılan sosyolojik çalışmalar, genellikle göç eden gruplara odaklanmaktadır. Fakat sosyolojik çalışmalar, bu coğrafyadan giden ancak tekrar tersine göç eden gruplara fazla odaklanmamaktadır. Bu bağlamda tersine göç, üzerinde durulması gereken sosyolojik olgulardan biridir. Karaman'da 1964'te çıkan çarşı yangını nedeniyle Almanya ve Hollanda başta olmak üzere birçok ülkeye iş gücü göçü yaşanmıştır. Bu nedenle, işçi göçlerindeki gidiş aşaması yeterince araştırılmıştır. Fakat işçilerin geri dönüş aşaması ve bu aşamada yaşanan problemler yeterince incelenmemiştir. Tezde Karaman'a tersine göç etmiş birey ve ailelerin sorunları ele alınmaya çalışılmıştır. Hollanda'da işçilerin yaşadıkları sorunlar ve bu sorunların tersine göçle birlikte yansımaları incelenmiştir. Bu açıdan Hollanda'dan Karaman'a kesin dönen Türkler, tersine göç olgusunun önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Karaman, tersine göçün yaşandığı kentlerin başında gelmektedir. Bu geri dönüşler, sosyolojik olarak dikkate alınmalıdır. Birinci ve ikinci kuşak ayrımı göz önünde bulundurularak geri dönenlerin yaşamlarındaki sosyo-kültürel ve fiziksel etkileşimler ile onların uyum problemlerinin incelenmesi ve karşılaştırılması, çalışmanın hareket ettirici temel noktası olarak görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Turkey is historically a country of immigration. Our geography is still witnessing tragic population movements today. Turkey has exported a good deal of labor to many European countries especially after 1950, and it is now facing an intense wave of immigration from neighboring countries. Most sociological studies that are conducted in Turkey usually focus on emigration groups and they do not normally focus on groups that leave this country and remigrate again. In this context, remigration is one of the sociological phenomena that need to be examined/discussed/scrutinized. Due to a market fire that broke out in Karaman in 1964, there was a substantial amount of labor migration from there to a number of countries, especially to Germany and the Netherlands. Therefore, the departure phase of these migrant workers was sufficiently researched. Nevertheless, the return phase of these workers and the problems experienced in this phase were not researched sufficiently. In this thesis (study), the problems of the individuals and families who emigrated back to Karaman were tried to be dealt with. The problems experienced by the workers in the Netherlands and the reflections of these problems along with migration were researched. In this respect, the Turks who returned from the Netherlands to Karaman for good constitute an important part of the remigration phenomenon. Karaman is one of the major cities in which remigration has been occurring. These permanent comebacks must be analyzed sociologically. Taking into account the distinction between the first and second generations, the analysis and comparison of their adaptation problems with socio-cultural and physical interactions in the lives of those who have returned were seen as the main driving point of this study.