Oğuz Ergeç koleksiyonu mecmûası (80b-150a inceleme-transkripsiyonlu metin-tıpkıbasım)
Corpus of Oğuz Ergeç collection (80b-150a research-transcribed text)
- Tez No: 516844
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmûa, şiir mecmûası, divan edebiyatı, gazel, Majmua, majmua-i ash'âr, diwan poetry, ghazal
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 727
Özet
Çalışmamızda 330 varaktan oluşan Oğuz Ergeç Koleksiyonu Mecmûası diye adlandırılmış olan şiir mecmûasının 80b-150a varakları arasındaki bölümü incelenmiştir. Mecmûanın incelenen ilk 150 varağında eserin mürettibine ve derleme tarihine dair herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır. Ancak 18. yy.ın sonu ile 19. yy.ın başlarında peyderpey derlendiği düşünülmektedir. Mecmûanın incelediğimiz bölümü gazellerden oluşmaktadır. Bu bölümde toplam 236 şair, 620 şiir yer almaktadır. Bu şiirlerin 48'i nazîre, 90'ı Farsça şiirdir. İlk 150 varakta en çok şiiri bulunan şair Nâbî'dir. İncelediğimiz bölümde divanlarda mevcut olmayan 20 şiir tespit edilmiştir. Bunların üçü Nâbî'ye aittir. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, kapsamı, önemi, yöntem ve sınırlılıkları belirtilmiş; mecmûalar hakkında genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde ise çalışmamıza konu olan varaklar arasındaki şairler, şiirleri, aruz kalıpları ve nazîreler tablolar halinde verilmiştir. Bu tablolarda beliren veriler ışığında değerlendirmeler yapılmış; eserin içeriği, dil ve imlâ özelikleri tanıtılmıştır. İkinci bölümde 80b-150a varakları arasındaki şiirlerin çevriyazı metni verilmiştir. Varılan sonuçların değerlendirmesi ve kaynakça ile çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study the part between 80b-150a foilos of the poem majmua called as“Oğuz Ergeç Collection Majmua”that consist of 330 foilos was examined. Can't reached any information about this work's compositor and collecting date in the first 150 foilos that researched. However it is believed that it was collected gradually in the end of the 18th century and the beginning of the 19th century. The part of majmua that we studied consist of ghazals. In this part, there are totally 236 poets and 620 poems. 48 of this poems are nazire and 90 of them are Persian. Nâbî is the poet that has the most poems in the first 150 foilos. In the part that we studied, 20 poems which aren't included in diwans are determined. Three of these belong to Nâbî. In the opening part; subject, scobe of the study, methodology and limitations are identified, general informations about the majmuas are given. In the first part poets from the folios that we subjected to our study, their poems, paterns of aruz and nazires are given in the forms of tables. The evaluations are done according to the data gathered from these tables. The content of work, property of the language and spelling are especially introduced. İn the second part, transcribed version of the poems between the folios of 80b-150a are given. This study is completed with the remarks of the conclusion and the referances.