Düvelerde cosynch ve prıd-delta uygulamaları ile elde edilen dölverimi sonuçları
Reproductive consequences of cosynch and prid-delta applications in heifers
- Tez No: 619452
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT FINDIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cosynch, düve, PRID-Delta, senkronizasyon, Cosynch, heifer, PRID-Delta, synchronization
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Düvelerde PRID-Delta destekli modifiye Cosynch protokolü ile senkronizasyon sağlayarak elde edilen dölverimi sonuçları araştırıldı. Materyal ve Metot: Toplam 30 baş Holstein-Simental melezi düve üç gruba ayrılarak materyal olarak kullanıldı. Grup 1 (G1; n=10) modifiye Cosynch protokolü: 0. gün GnRH (Ovarelin, 50 µg/ml gonadorelin diasetat tetrahidrat, 2 ml, CEVA Hayvan Sağlığı), 5. ve 6. günlerde PGF2α (Enzoprost, 5 mg/ml dinoprost, 5 ml, CEVA Hayvan Sağlığı), 8. gün GnRH enjeksiyonu ile sabit tohumlama yapıldı. Grup 2 (G2; n=10)'de Grup 1'den farklı olarak PRID-Delta (1,55 g doğal progesteron, CEVA Hayvan Sağlığı) intravaginal yolla yerleştirildi ve 0. gün ile 5. günler arasında vaginada bırakıldı. Grup 3 (G3; n=10)'te Grup 2'den farklı olarak daha önce kullanılan PRID-Delta'lar iyotlu solüsyon (İyosept, %0,5 Vilsan) ile temizlendikten sonra intravaginal yolla yerleştirildi ve 0. gün ile 5. günler arasında vaginada bırakıldı. Tüm gruplarda sabit tohumlamadan 30 gün sonra transrektal USG ile gebelik muayenesi yapıldı. Bulgular: Gebelik muayeneleri sonucunda üç grupta gebelik oranları sırasıyla, %75, %66,66, %85,71 olarak tespit edildi (P>0,05). Tohumlamalar sırasında yapılan muayenede Grup 1'de 2, Grup 2'de 1, Grup 3'te ise 3 düve kirli vaginal akıntı olmasından dolayı tohumlamaları yapılmadı ve düveler çalışmadan ayrıldı. Sonuç: Bulgular değerlendirildiğinde tek başına Cosynch protokolü uygulaması ile düvelerde yeterli gebelik başarısına ulaşıldığı görüldü. PRID-Delta kullanılan gruplarda ise ilk kullanım ve ikinci kullanımda olumsuz bir durumla karşılaşılmadı. Ayrıca daha önce kullanılan PRID-Delta'ların tekrar uygulanabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: Reproduction results obtained by synchronizing with PRID-Delta supported modified Cosynch Protocol in heifers, reproduction results were researched. Materials and Methods: Totally 30 Holstein-Simmental hybrid heifers were divided into three groups and used as material. Group 1 (G1; n=10) modified Cosynch protocol: Day 0 GnRH (Ovarelin, 50 µg/ml gonadorelin diasetat tetrahidrat, 2 ml, CEVA Animal Health), Days 5 and 6 PGF2α (Enzoprost, 5 mg/ml dinoprost, 5 ml, CEVA animal Heath), Day 8 fixed time artificial insemination done by GnRH injection. In Group 2 (G2; n=10) different from Group 1, PRID-Delta (1,55 g. natural progesteron, CEVA Animal Health) was located intravaginally and left in the vagina for 5 days. In Group 3 (G3; n=10), different from Group 2, PRID-Delta, which was used before, were cleaned with iodized solution (Iosept, 0.5% Vilsan), was located intravaginally and left in the vagina for 5 days. In all groups after 30 days from insemination, pregnancy examination was done by transrectal ultrasound. Results: According to pregnancy examinations, following results are determined for each group respectively; 75%, 66,66%, 85,71% (P>0,05). During the examination at insemination, dirty vaginal discharge was detected on 2 heifers in Group 1, 1 heifer in Group 2 and 3 heifers in Group 3. So they were not inseminated and they were excluded from the research. Conclusion: As an evaluation of the results, sufficient pregnancy rate in heifers can be reached successfully by applying Cosynch protocol alone. For the first and second use, in the groups PRID-Delta used, there was no negative situation. Furthermore, it was concluded that PRID-Delta which was used before can be re-used