İntramüsküler enjeksiyon uygulama sonrası hastaların ağrı şiddeti ve memnuniyet düzeyleri açısından dorsogluteal ve ventrogluteal bölgelerinin karşılaştırılması
A comparison of dorsogluteal and ventrogluteal sites regarding patients' levels of pain intensity and satisfaction following intramuscular injection
- Tez No: 619489
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY SAĞKAL MİDİLLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: ventrogluteal bölge, dorsogluteal bölge, ağrı şiddeti, memnuniyetlik düzeyi, Ventrogluteal site, dorsogluteal site, pain intensity, satisfaction level
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Araştırma intramüsküler enjeksiyon uygulama sonrası hastaların ağrı şiddeti ve memnuniyet düzeyleri açısından dorsogluteal ve ventrogluteal bölgelerinin karşılaştırılmasını amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini, Eylül-Aralık 2018 tarihleri arasında Manisa Şehir Hastanesi enjeksiyon polikliniğine sefalosporin etken maddeli antibiyotik gruplarından 2*1 gr dozuyla İM enjeksiyon yaptırmaya gelen 60 hasta oluşturmuştur. Araştırma tek gruplu yarı deneysel olarak yapılmıştır. Bulgular: DG bölgenin ağrı şiddeti puan ortalaması ort±ss=4,61±1,65, VG bölgenin ağrı şiddeti puan ortalaması ort±ss= 3,25±1,51'dir. VG bölgenin ağrı şiddeti ortalaması ile DG bölgenin ağrı şiddeti ortalaması arasında anlamlı fark bulunmuştur (t=5,900, p=0,000). Hastaların DG bölgede memnuniyet düzeyine yönelik seçeneklerde 'çok iyi' cevabı hiç alınamazken VG bölgede hastaların %21,7 si 'çok iyi' cevabını verdiği görülmüştür. Memnuniyet düzeyi arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (x2=12,551, p= 0.051). Sonuçlar: VG bölgede DG bölgeye göre daha az ağrı hissedilmiştir. VG bölgeden memnun kalma düzeyi DG bölgeye göre daha fazladır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of the study was to compare dorsogluteal and ventrogluteal sites regarding patients' levels of pain intensity and satisfaction following intramuscular injection. Material and Method: The sample of the study consisted of 60 patients who came to the Manisa City Hospital outpatients' injection department for IM injections of 2*1 gr doses of antibiotic groups with cephalosporin as the active ingredient. The research was conducted as a semi-experimental study with a single group. Findings: Mean pain intensity scores for the DG site were avg±sd=4.61±1.65, and3.25±1.51 for the VG site. No significant difference was found between mean pain intensity at the VG site and the DG site (t=5.900, p=0.000). No patients chose the response 'very good' for satisfaction level at the DG site, while 21.7% of patients chose that response for the VG site. No significant difference was found between the satisfaction levels (x2=12.551, p= 0.051). Conclusions: Less pain was felt at the VG site than at the DG site. Levels of satisfaction with the VG site were higher than with the DG site.