Hemşirelerde örgütsel özdeşleşme ile işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between organizational identification and intention to leave in nurses
- Tez No: 619499
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADALET KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel özdeşleşme, işten ayrılma niyeti, hemşire, Organizational identification, intention to leave, nursing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışma, hemşirelerin örgütsel özdeşleşme düzeyleri ile işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel tiptedir. Araştırmanın örneklemini Aralık 2018- Ocak 2019 tarihleri arasında Turgutlu Devlet Hastanesi' ndeki çalışmaya katılmaya gönüllü olan hemşireler oluşturdu (n=192). Veriler bilgi formu, örgütsel özdeşleşme ölçeği ve işten ayrılma niyeti ölçeğinden oluşan anket ile toplandı. Verilerin analizi SPSS 22.0 programında yapıldı. Bulgular: Katılımcıların %52,6' sı 33 yaş ve üstünde, %85,9' u kadın, %67,7' si evli ve %57,3' ü lisans mezunudur. Spearman korelasyon analizi sonucunda hemşirelerde örgütsel özdeşleşme ile işten ayrılma niyeti arasında negatif, çok zayıf ve anlamlı ilişki bulundu. Hemşirelerin yaşı, kurumdaki pozisyonu, meslekte çalışma yılı ve mesleği sevme düzeyi ile örgütsel özdeşleşme arasında anlamlı fark bulundu. İşten ayrılma niyeti ile medeni durum ve mesleği sevme düzeyi arasında anlamlı fark bulundu. Sonuçlar: Hemşirelerin özdeşleşme düzeyi yüksek, işten ayrılma ise niyeti düşük bulundu. Yöneticilere hemşirelerin kurumla özdeşleşmelerini sağlamak için düzenlemeler yapmaları önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to investigate the relationship between the organizational identification levels of nurses and their intention to leave. Materials and Methods: This is a descriptive and cross sectional study. The sample of the study consisted of nurses who volunteered to participate in the study at Turgutlu State Hospital between December 2018-January 2019 (n = 192). The data was collected through a questionnaire consisting of information form, organizational identification scale and intention to leave the scale. SPSS statistic software 22 was used for data analyses . Results: The respondents is 52.6% are 33 years old and above, 85.9% are women, 67.7% are married and 57.3% are graduates. As a result of the Spearman correlation analysis, a negative, very weak and significant relationship was found between organizational identification and intention to leave. A significant difference was found between the age of the nurses, the position in the institution, the year of work in the profession and the level of loving the profession and organizational identification. A significant difference was found between the intention to leave and the level of marital status and profession. Conclusion: The level of organizational identification of nurses was high and the intention to leave was low. Managers are recommended to make arrangements to enable nurses to identify with the institution.