112 acil hizmetleri istasyonlarında çalışanların mesleki riskleri
Occupational risks of 112 emergency health services station staffs
  1. Tez No: 619510
  2. Yazar: AZRA AKMUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜFEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Acil sağlık hizmetleri istasyonu, iş sağlığı ve güvenliği, mesleki risk, Avrasya Üniversitesi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmada Rize ilinde görev yapan 112 acil çalışanlarının mesleki risklerinin belirlenmesi ve risk unsurlarının meydana gelme sebeplerinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın evrenin Rize ilinde görev yapan 112 acil çalışanları oluşturmaktadır. Çalışma grubu olarak 112 acil birimlerinde görev yapanlardan 203 kişi kolayda örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Araştırmada yer alan hipotezlerin test edilmesi ve katılımcıların tanıtıcı özelliklerinin tespit edilmesi için araştırmacı tarafından hazırlanmış 32 adet anket sorusu bulunmaktadır. 112 Acil çalışanlarından elde edilen verilerin değerlendirilmesinde IBM SPSS 20 programına başvurulmuştur. Çalışanların tanıtıcı özelliklerinin, çalışma hayatı ile ilgili düşüncelerinin, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili düşünce ve durumlarının, iş sağlığı ve güvenliği için alınan önlemlerin ve çalışma hayatında karşılaşılan risklerinin ve sıklıklarının dağılımının gösterimleri yüzde ve frekans ile yapılmıştır. Araştırmanın hipotezleri Ki-kare analizi ile sınanmış olup, sonuçlar %95 güven aralığında değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, Rize il merkezinde görev yapan 112 çalışanlarının şiddete maruz kalma durumlarının cinsiyete göre farklılaşmadığı, iş kazası geçirme durumları ile iş sağlığı eğitimi alma durumları arasında bir ilişkiye rastlanmadığı, yaş ve iş kazası geçirme durumları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı, eğitim durumuna göre şiddete maruz kalma durumlarının farklılaşmadığı, kadro durumları ile iş memnuniyetleri arasında bir ilişkinin olmadığı, çalışma saatlerinin fazla olduğunu düşünme durumları ile yaşları arasında bir ilişkinin olmadığı, eldiven kullanma alışkanlığının yüksek düzeyde olduğu ve bulaşıcı hastalık vakalarının çok az düzeyde yaşandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to determine the occupational risks of 112 emergency workers in Rize province and to determine the reasons for the occurrence of risk factors. The study consists of 112 emergency employees working in Rize province of the universe. 203 persons working in 112 emergency units were selected by easy sampling method. There are 32 questionnaire questions prepared by the researcher in order to test the hypotheses in the study and to identify the descriptive characteristics of the participants. 112 IBM SPSS 20 program was used for the evaluation of the data obtained from emergency employees. The representations of the promotional characteristics of the employees, their thoughts about working life, their thoughts and situations about occupational health and safety, the measures taken for occupational health and safety, and the distribution of the risks and frequencies encountered in the working life were made with percentage and frequency. The hypothesis of the study was tested by Chi-square analysis and the results were evaluated in 95% confidence interval. As a result, 112 employees working in Rize city center did not differ in terms of gender exposure, there was no relationship between occupational accidents and occupational health education, there was no significant relationship between age and occupational accidents, It was found that there is no relationship between staying status, there is no relationship between staff status and job satisfaction, there is no relationship between thinking of working hours and ages, there is a high level of habit of using gloves and infectious disease cases are experienced at very low levels.