İzmir'de görev yapan çocuk hemşirelerinin tükenmişlik düzeyleri ile tıbbi hata yapma eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigate the relationship between burnout levels and tendency to make malpractice among pediatric nurses working in İzmir
  1. Tez No: 619529
  2. Yazar: NURAN ÖNCAN TÜTÜNCÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESRİN ŞEN CELASİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatric Nursing, Malpractice, Burnout
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: İzmir'de görev yapan çocuk hemşirelerinin tükenmişlik düzeyleri ile tıbbi hata yapma eğilimleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, kesitsel ve korelasyonel nitelikte olup örneklem sayısı 227'dir. Aralık 2018 – Nisan 2019 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi'nde ve T.C. Sağlık Bakanlığı İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde görev yapan çocuk hemşireleriyle yürütülmüştür. Veriler: 'Birey Tanıtım Formu', 'Hemşirelikte Tıbbi Hata Eğilim Ölçeği' (HTHEÖ) ve 'Tükenmişlik Ölçeği' (TÖ) ile değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde; tanımlayıcı analizler,“Tek Yönlü Varyans analizi”, ''Kruskal Wallis Varyans analizi'', ''Mann-Whithney U testi'', korelasyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan çocuk hemşirelerinin; çalışırken %51. 5' inin tıbbi hata yapmadığı, %80. 2' sinin tıbbi hata yapıldığına şahit olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin HTHEÖ puan ortalaması 4.59±0.32, TÖ puan ortalaması 3.68±1.08 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Materials and Methods: This study is cross-sectional and correlational and the number of nurses forming the sample is 227. Between December 2018 and April 2019, it was admitted to Ege University Medical Faculty Children's Hospital and T.C. Ministry of Health Izmir Provincial Health Directorate Buca Obstetrics and Pediatrics Hospital. The data were collected using 'Individual Presentation Form', 'the Malpractice Trend Scale in Nursing'(MTSN) and 'Burnout Scale'(BS). Descriptive statistics,“One Way Analysis of Variance”,“Kruskal Wallis Analysis”,“Mann-Whithney U Test”, and correlation analyzes were used for analysis of the data. Findings : In the study of the pediatric nurses aged 23-47 years were, 51.5% did not make a malpractice while working, 80.2% of them witnessed a malpractice. The mean score of MTSN was 4.59 ± 0.32 , and average of the BS score was 3.68 ± 1.08. The relationship between MTSN and mean BS scores of pediatric nurses working in İzmir was found to be positively low (r = 0.137, p=0.039*). Conclusions: As the burnout levels of pediatric nurses working in Izmir increase, their tendency to make medical errors increases.