Bir üniversite hastanesi psikiyatri kliniğinde tekrarlı yatış sıklığı ve ilişkili özelliklerin incelenmesi
The frequency of recurrent hospitalization and related features in a psychiatric clinic of A university hospital
- Tez No: 619542
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜM ANÇEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Psikiyatri, Psikiyatri Hemşireliği, Tekrarlı Hastane Yatışı, Psychiatry, Psychiatric Nursing, Recurrent Hospitalization
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Araştırma bir üniversite hastanesi psikiyatri kliniğinde tekrarlı yatış sıklığı ve ilişkili özelliklerin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı tipte geriye dönük (retrospektif) olarak yapılmıştır. Araştırmadaki bulgular, araştırmacı tarafından oluşturulan sosyodemografik özellikler ve klinik özellikliler veri toplama formları kullanılarak 01.01.2013-01.01.2018 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda birden fazla yatışı olan 85 hasta dosyasının incelenmesi sonucu elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, yıllık tekrarlı yatış sıklığının %17,5,son beş yıllık tekrarlı yatış sıklığının %34,9, toplam hastaneye yatış sayısı ortancasının 4,50 (min-max=2,00-18,00) olduğu belirlendi. Tekrarlı hastane yatışı en fazla olan tanı gruplarının, duygudurum bozukluğu (%56,5) ve şizofreni, şizotipal delüzyonel bozukluk (%38,8) olduğu, tekrarlı yatışı olan bireylerin çoğunluğunun erkek, hiç evlenmemiş, ailesiyle, il merkezinde yaşayan, sağlık güvencesi bulunan, yükseköğretim mezunu, sigara kullanan, organik hastalık öyküsü, intihar öyküsü ve ailesinde psikiyatrik hastalık öyküsünün bulunduğu belirlendi. Hastane yatışlarının en fazla alevlenme, eksitasyon, kendine ve başkalarına zarar verme gibi nedenlerle yapıldığı sonucuna ulaşıldı. Erkeklerde, taburculuk sonrası ilaç ve kontrol uyumunun kadınlara göre düşük olduğu, alkol ve sigara kullanımının ise daha yüksek olduğu belirlendi. Araştırma bulguları sonucunda tekrarlı yatışların azaltılabilmesi için, sunulan ruh sağlığı hizmetlerinin aileyi de kapsaması, taburculuk sonrası devam etmesi, hizmetin tüm meslek üyeleri tarafından etkili biçimde verilmesi, hizmetin etkinliğinin değerlendirilmesi ve toplum temelli hizmetlerin yaygınlaştırılması gerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted retrospectively in a descriptive type in order to investigate the frequency of recurrent hospitalization and related features in a psychiatric clinic of a university hospital. The findings of the research were obtained by examining 85 patients files who had more than one hospitalization in Ankara University Faculty of Medicine Department of Psychiatry between 01.01.2013-01.01.2018 by using sociodemographic characteristics and clinical characteristics data collection forms created by the researcher. As a result of the research, it was determined that the annual recurrent hospitalization frequency was % 17.5, the last five years recurrent hospitalization frequency was % 34.9, the total number of hospitalizations median was 4.50 (min-max = 2.00-18.00). The most frequent diagnostic groups of recurrent hospitalization were mood disorder (56.5%) and schizophrenia and schizotypal delusional disorder (38.8%), most of the individuals with recurrent hospitalization were male, never married, living with their family in the city center, having health insurance, graduating from higher education, smoking, having a history of organic illness, suicidal history and family history of psychiatric disease. It was concluded that the most common causes of hospitalization were exacerbations, excitations, and self-harm. It was determined that in males, drug and control compliance were lower after discharge and alcohol and cigarette smoking was higher than women. As a result of the research findings, in order to reduce recurrent hospitalizations, it has been shown that the mental health services provided should include the family, continue after discharge, the service should be provided effectively by all occupational members, the effectiveness of the service should be evaluated and the community based services should be expanded.