Ülkemizde otel odalarının iç mekân biçimlenmesinin bir zincir otel örneği üzerinden irdelenmesi
Investigation of the interior form of the hotel rooms in our county through a chain hotel example
  1. Tez No: 619740
  2. Yazar: DİLEK SOYER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAN MEHMET HERSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: otel, konaklama, zincir otel, mimari kimlik, iç mimari, hotel, accommodation, chain hotel, architectural identity, interior design
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Konaklama ve otelciliğin ilk ortaya çıkışı bireylerin konaklama gereksinimlerini karşılama amaçlı olsa da, günümüzde konaklama tesisleri müşterilerinin yalnızca fiziksel, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılamaya değil, bunun yanında değişen istek ve ihtiyaçlarını da karşılamaya gayret göstermektedirler. Bu çabanın bir sonucu olarak, gerek mimari ve iç mimari literatürün de gerekse konaklama ve otelcilik sektöründe öne çıkan konulardan biri haline gelen mimari kimlik kavramı, çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Çalışmanın temel amacı; ülkemizin önemli zincir otel işletmesi niteliğinde olan Divan Grubu'nun kuruluşundan günümüze kadar olan süreçte, otellerinin yer seçimine ve oda tasarımlarına göre mimari ve iç mimari kimliğinin incelenmesidir Bu doğrultuda çalışmada ilk olarak; konaklama, otel ve zincir otel kavramlarına ilişkin kavramsal çerçeve çizilmiş, ardından otellerin dünyadaki ve Türkiye'deki tarihsel gelişim süreçleri incelenmiştir. Çalışmanın araştırma bölümünde ise Divan Grubu Otelleri arasından seçilen ve konaklama işlevlerine göre farklı tasarım yaklaşımları olan Divan Çukurhan, Divan İstanbul ve Divan Bodrum otelleri iç mimari kimlikleri açısından analiz edilmiştir. Yapılan incelemeler neticesinde seçilen üç örnekten, Ankara Çukurhan'ın tarihi alt yapıyı koruduğu, en eski ve ilk açılan İstanbul Divan'ın ise tarih ve modernizmi birleştirip hizmet verdiği ve buna karşı Bodrum Divan'ın modern bir çizgide misafirleri ağırladığı hizmet verdiği sonucuna ulaşılmıştır. Seçilen üç örnek otelde de sanata verilen değer, tarihi doku ile uyum ve harmanlanması başarı ile yapılmış olup tatil konsepti ile hizmet veren Bodrum Divan'da bile orjinal tablolara ve sanat eserlerine yer verildiği tespit edilmiştir. Bu da Divan Grubu'nun sanata ve sanatçıya verdiği değeri göstermektedir. Butik otel konseptinde müşteri odaklı hizmet de bireysel müşteri memnuniyeti özellikle göz önüne alınmaktadır. Beş yıldızlı olan Divan İstanbul'un merkeze ulaşımı çok rahat olmasından dolayı genellikle toplantı ve farklı organizasyonlar için tercih edilmektedir. Seçilen üç farklı konsepteki Divan otellerinde genel alanlar ve yatak odalarında mimari açıdan müşterinin konforu, huzuru ve aidiyet duygusu açısından her türlü detay düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Though the first emergence of accommodation and hospitality was designed to meet the accommodation requirements of individuals, nowadays accomodation facilities make an effort not only to meet their guests' physical, social and psychological needs but also to meet their changing requirements and needs. As a result of this effort, the concept of architectural identity which has become one of the featured topics both in architecture and interior design literature and accommodation and hospitality sectorconstitutes the main topic of this study. The main aim of the study is to examine the Divan Hotels Group'architectural and interior design identity with regard to its' hotelssite selection and room designs from its establishment until the present day. Accordingly in the study; first of all, the conceptual framework about the concept of accommodation, hotel and chain hotel has been drawn and then the historical development processes of hotels in Turkey and in the world have been examined. In the application section of the study, Divan Çukurhan, Divan İstanbul and Divan Bodrum hotel which have been selected from among Divan Hotels Group that have different approaches according to accommodation functions have been analyzed in terms of their architectural and interior design identities.