Özel okulda görev yapan öğretmenlerin okul müdürlerinin öğretimsel liderlik rollerine ilişkin görüşleri
Opinions of teachers working in private school about the educational leadership roles of school principals
- Tez No: 619933
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERGÜN AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Öğretimsel Liderlik, Okul Müdürü, Teacher, Educational Leadership, School Principal
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma, özel okul müdürlerinin öğretimsel liderlik davranışlarını inceleyen bir çalışmadır. Çalışmanın amacı, özel okul müdürlerinin, öğretimsel liderlik rollerini ne düzeyde yerine getirdikleri ve bu rollerin öğretmenler tarafından ne seviyede algılandığını araştırmaktır. Özel okul müdürlerinin öğretimsel liderlik davranışları beş boyutta ele alınmıştır. Bu boyutlar; okulun amaçlarının belirlenmesi ve paylaşılması, eğitim programı ve öğretim sürecinin yönetimi, öğretim süreci ve öğrencilerin değerlendirilmesi, öğretmenlerin desteklenmesi ve geliştirilmesi, düzenli öğretme-öğrenme çevresi ve iklimi oluşturmasıdır. Bu araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden olan temel nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Bu amaç doğrultusunda 2017-2019 yılları arasında İstanbul ilinde faaliyet gösteren 2 farklı okuldaki öğretmenlerle görüşülmüştür. Bir okuldan 6 öğretmen, diğer okuldan 4 öğretmen toplamda ise 10 öğretmenle yüz yüze görüşme sağlanarak araştırma verileri toplanmıştır. Çalışmada, veri toplama aracı olarak Zorlu (2015) tarafından geliştirilen“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Öğretmenlerle yapılan görüşmeler sonucu elde edilen veriler içerik analizi tekniği ile çözümlenmiştir. Öğretmenlerin görüşlerine göre, özel okul müdürlerinin öğretimsel liderlik rollerini yerine getirdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenler arasında çoğunlukla görüş birliği olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is a research examining instructional leadership behaviors of secondary school principals. The aim of this study is to investigate the level of the high school principals performing their instructional leadership roles and how they are perceived by the teachers. The instructional leadership behaviors of school principals are discussed in five dimensions. These dimensions are; the determination and sharing of the goals of the school, the management of the education program and the teaching process, the evaluation of the teaching process and students, the support and development of teachers, the formation of a regular teaching-learning environment and climate. This study was carried out according to the basic qualitative research pattern which is one of the qualitative research methods. For this purpose, teachers from two different schools operating in Istanbul were interviewed between 2017-2019. Six teachers from one school and four teachers from other schools were interviewed face to face with 10 teachers and research data were collected. Research is a qualitative research. In this study,“Semi-Structured Interview Form”developed by Zorlu (2015) was used as data collection tool. The data obtained from the interviews with the teachers were analyzed by content analysis technique. According to the teachers' views, he concluded that private school principals fulfill their instructional leadership roles. It was determined that there was mostly consensus among teachers.