The dialogue between community archaeology and livelihoods in rural context: The case of Komana /Tokat
Kırsal alanlar bağlamında toplumsal arkeoloji ve geçim kaynakları arasındaki diyalog: Komana/Tokat örneği
- Tez No: 619990
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ BURCU ERCİYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Arkeoloji, Yerel Topluluklar, Kültürel Miras, Geçim Kaynakları, Yerel Kalkınma, Community Archaeology, Local Communities, Cultural Heritage, Livelihoods, Local Development
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Zamanın bir yansıması olarak kültürel ve arkeolojik miras geçmişe ve kendi yöresine ait izlerini günümüze ve aynı zamanda geleceğe taşımaktadır. Yüzyıllar boyunca, ayrı değer taşıyan yeni ve farklı katmanlar, varlıkların anlamına katkı sağlayacak, girift bir şekilde örülmüştür. Kültürel mirasın bulunduğu bölgenin kültürel, ekonomik ve sosyal dinamikleri, bu iç içe geçmiş ve özgün desenle şekillenmekte ve oluşmaktadır. Buna göre, sadece alanların korunması veya yerleşimlerin ekonomik gelişimine odaklanan tekil ve basmakalıp uygulamalar, bütüncül bir yaklaşım olmaksızın sınırlı kalmaktadır. Bu çerçevede, miras kavramı, yeniden ele alınmakta ve geçim için olanak sağlayan bir kaynak olan peyzajın dinamikleri ile entegre edilmektedir. Bu kaygı göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye'nin Kuzey-orta kesimindeki Tokat yakınlarında antik bir yerleşim olan Komana'daki toplumsal arkeoloji çalışmaları, bu çalışmada kırsal toplumun sosyo-ekonomik ve ekolojik niteliklerine kapsayıcı bir yaklaşım örneği olarak değerlendirilmektedir. Çalışma özellikle yerel toplum ve yerel kamu kurumlarının Komanadaki arkeoloji çalışmalarına nasıl tepki verdiğini araştırmaktadır. Arkeolojik ve toplumsal çalışmalarının arkeolojik değerlerin ve yerel kırsal toplumun geçim kaynakları sürdürülebilir korunmasına katkısı araştırılmıştır. Bu çalışma için özel olarak katılımcı eylem yöntemleri ile her bir tarafın meseleye yönelik sorunlarını ve algılarını içeren daha derinlemesine bir yaklaşıma sahip bir metodoloji geliştirilirken, projenin başlangıcından itibaren Komana'da yürütülen diğer çalışmalar da analiz edilmiştir. Bu vesileyle, elde edilen deneyim ile gelecekte daha verimli bir toplum arkeolojisine öncülük etmek ve hem arkeolojik miras değerlerini hem de geçim kaynaklarını koruyarak yerel kalkınmaya katkıda bulunmak için bir rehber harita oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Cultural and archaeological heritage, as a reflection of elapsed time, conveys both the traces of past belonging to its immediate territory and also carries them into the future. Throughout centuries new and different layers bearing differing values interweave to contribute to the significance of cultural assets in an intricate way. The cultural, economic, and social dynamics of the territory, where the cultural heritage exists, is shaped by this interwoven and authentic pattern. However, singular and stereotyped implementations focusing only on the conservation of sites and the economic development of rural territories disregarding socio-cultural are remained restricted without an integrated approach. In this framework, the notion of archaeological heritage is reconsidered and integrated with the dynamics of the landscape, which is a conducive resource for subsistence. The study especially explores how the local community and the local governmental institutions responded to the archaeology studies in Komana. The contribution of archaeological and community work to sustainable conservation of archaeological values as well as the livelihoods of the local community are investigated. While a methodology with a more in-depth approach, which includes the problems and perceptions of each party towards the issue with participatory action methods, was developed specially for this study, other studies conducted from the beginning of the project in Komana are also analyzed. Hereby, a guide map has been created in order to lead towards a more efficient community archaeology in the future with obtained experience and to contribute to local development by conserving both archaeological heritage values and resources of livelihoods.