Ön ödemeli konut satış sözleşmesi
Prepaid house sale contracts
  1. Tez No: 620002
  2. Yazar: NİLGÜN SOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZ SEÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Prepaid House Sale Contracts House Sale Contracts, Prepaid Sales, Sale of Real Estate, Building Consummation Insurance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun yürürlüğe girmeden önce, tüketicilerin satıcılarla imzaladıkları konut satış sözleşmelerine 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun md. 7 'de düzenlenen kampanyalı satışlara ilişkin hükümler uygulanmaktaydı. Tüketiciler satış bedelini ödemeye başlamasına rağmen henüz konutların inşasına başlanmamış ya da inşası tamamlanmamış olmaktadır.“Maketten satış”,“projeden satış”veya“temelden satış”olarak adlandırılan bu satış usulünde, tüketiciler ileri bir tarihte konutlarına kavuşmayı beklerken, tüketiciden kaynaklanmayan ve genellikle satıcıdan kaynaklanan sebeplerle tüketiciler, konutlarını elde edemedikleri gibi ödedikleri satış bedelini dahi geri alamamışlardır. Bu doğrultuda, 28.05.2014 Tarihinde kabul edilen 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun md. 40-46 hükümleri arasında“Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesi”düzenlenerek tüketicinin korunması amaçlanmıştır. Çalışmamızda, tüketici ile satıcı arasında barınma amacı ile konut satın almak için kurulan ön ödemeli konut satış sözleşmesi incelenmiştir. Anahtar Kelime: Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesi, Konut Satış Sözleşmesi, Ön Ödemeli Satış, Taşınmaz Satışı, Bina Tamamlama Sigortası
Özet (Çeviri)
Prior to enactment of the Law on Protection of the Consumer with no: 6502, house sale contracts concluded between the consumer and the sellers are subject to the provisions with regards to the sales campaign as set forth under the Law on Protection of the Consumer with no: 4077. Despite the fact that the consumers being able to make the payments of the sales price, the case was always either the failure in completion or even starting the construction of the building. In these kind of sales which are also named as“Sales on Model”,“Sales on Project”or“Sales on Foundation”, while the consumers are waiting to have their houses in a later date, not only they fail to do so usually due to fault of the sellers and not their fault in any case, but also they could not be able to collect the money they paid as a sales price. Accordingly, between the provisions of 40-46 of the 6502 numbered Law on Protection of the Consumer enacted as of 28 May 2014,“Prepaid House Sale Contracts”are set forth with the aim of protecting the consumers. In our study, we reviewed the prepaid house sale contracts concluded between the consumer and the seller for the purpose of sheltering.