Myastenia gravis hastalarında uykuya bağlı solunum bozuklukları sıklığı, klinik sonuçları ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The frequency of sleep-related respiratory disorders in myasthenia gravis patients, it's effect on clinic results and quality of life
- Tez No: 620079
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK ŞENER, DOÇ. DR. FİGEN TOKUÇOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Miyastenia Gravis, uykuya bağlı solunum bozuklukları, yaşam kalitesi, Myasthenia Gravis, sleep-related respiratory disorders, quality of life
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Myastenia Gravis Hastalarında Uykuya Bağlı Solunum Bozuklukları Sıklığı, Klinik Sonuçları ve Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi Giriş ve amaç: Myastenia gravis (MG) T hücre bağımlı ve antikor aracılı otoimmün bir hastalıktır. Temel klinik belirti ve bulgular kolay yorulma, yutma güçlüğü ve nefes darlığıdır. Uyku ve yaşam kalitesi de sıklıkla etkilenir. Bu çalışmada amaç miyastenia gravis hastalarında uykuya bağlı solunum bozukluğu sıklığının araştırılması ve yorgunluk, depresyon, uykululuk gibi nonmotor semptomlar ile ilişkisinin belirlenerek günlük yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesidir. Hastalar ve yöntem: Klinik olarak kesin miyastenia gravis tanılı 58 hasta çalışmaya alındı. Hastaların yaşam kalitelerini ölçmek için SF-36 (Short Form), uykululuk durumunu ölçmek için Epworth uykululuk ölçeği, yorgunluk şiddet ölçeği ve Beck depresyon ölçeği kullanıldı. Polisomnografi ile uykuya bağlı solunum bozukları değerlendirildi. Değişkenlerin analizi için SPSS 24.0 programı kullanıldı. Sonuçlar: Kadın hastalarda, erkek hastalara göre erken başlangıçlı hastalığın daha fazla olduğu görüldü. Erkek hastaların, timektomi olmayanların ve uykuda solunum bozukluğu olanların Epworth uykululuk ölçek skoru anlamlı olarak yüksek bulundu. Hastaların %55,2'sinde Beck depresyon puanları anormal olarak saptandı. Ayrıca yorgunluk saptanan hastaların 12,8 kat daha fazla depresyona yatkın olduğu bulundu. Hastaların %56'sında obstruktif uyku apne sendromu saptandı. Fazla kilolu/obez olan hastalar ve erkek hastalarda uykuda solunum bozukluğunun daha sık olduğu belirlendi. Çalışma grubumuzun yaşam kalitesi Türk toplumuna göre daha düşük bulundu. Yorum: Bu çalışmada yorgunluk şiddeti, depresyon ve uykululuk arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Introduction and objective: Myasthenia Gravis is a T-cell dependent and antibody mediated autoimmune disease. In MG cases, major clinical symptoms and signs are exhaustion, swallowing difficulties and dyspnea. Quality of life and sleep and depression are often affected by MG. Thereby, working performance and treatment compliance of the patient are also affected. The aim of our study is to investigate the frequency of sleep-related respiratory disorders in MG patients and to evaluate its effect on quality of life by determining its relationship with nonmotor symptoms such as fatigue, depression, and sleepiness. Patients and method: Fifty eight patients who had the definitive diagnosis of MG. SF-36 (Short Form) scale was used for quality of life assessment, Epworth sleepiness scale was used for sleepiness, Fatigue Severity Scale and Beck depression scale were used. Patients were evaluated with polysomnography for sleep-related respiratory disorders. SPSS 24.0 programme was used for statistical analysis of variables. Results: Earlier onset of the disease was found in women compared to men. Epworth sleepiness scores of men, the ones who did not have thymectomy and had sleep-related respiratory disorders were found to be significantly higher. 55.2% of the patients had pathological Beck depression scale scores. It was also found that patients with fatigue were 12.8 times more prone to depression. Obstructive sleep apnea syndrome was detected in 56% of the patients. Sleep-related respiratory disorders were found to be significantly higher in men and overweight/ obese patients. Our sample's quality of life was also found lower in comparison with general Turkish public. Conclusion: We observed that there is a significant association between exhaustion severity, depression and sleepiness.