Göçmenlerin Türkiye'deki durumu: Güneydoğu örneği
Situation in Turkey of migrants; Southeast sample
- Tez No: 620167
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Türkiye, Güneydoğu, Migration, Immigration, Turkey, Southeast
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
İnsanlık tarihi boyunca, insanlar kimi zaman kendi istekleri, kimi zamanda zorunlu bir biçimde göç olaylarına tanık olmuşlardır. İnsanların göç hareketleri toplumun yapısında birtakım değişimleri de beraberinde getirmiştir. Ortadoğu coğrafyasındaki yönetimin değişiminin son halkası olan Arap baharı sonucunda yönetim hareketlerinde beklenen değişiklik günümüzde hala amacına ulaşmış değildir. Suriye'de yaşanan iç savaş ile beraber, insanlık tarihinin ve günümüze kadar dünyada yaşanan göç tarihinin zorunlu ve en büyük iç ve dış göç hareketliliği yaşanmaktadır. Türkiye'nin Suriye'ye sınır komşusu konumunda olması ve iki toplum arasında geçmişten günümüze kadar uzanan ortak kültürel mirastan dolayı Suriye'de yaşanan göç dalgasının en çok etkilenen ve Suriye halkı tarafından en çok tercih edilen ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Bu çalışmada gerek Suriye'de yaşanan iç savaş, gerekse de ülkemizin sınır komşuları olan diğer ülkelerde yaşadıkları problemlerden dolayı göç eden insanların Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan illerimizi ekonomik, kültürel ve sosyal açılardan nasıl etkilediği yanında ülkemizde yaşayan göçmenlerin yaşamış oldukları sorunlar irdelenecektir.
Özet (Çeviri)
Throughout the history of humanity, people have sometimes witnessed the events of their own will and sometimes the necessity of migration. Migration movements of people have brought about some changes in the structure of society. As a result of the Arab Spring, which is the last link of the change of the administration in the Middle East, the expected change in the management movements still has not reached its goal today. Along with the civil war in Syria, the history of humanity and the history of migration in the world to date are the most important and the greatest mobilization of internal and external migration. One of the most preferred countries by Turkey's Syria border neighbors to be in position, and between the two communities most affected by the wave of immigration in Syria due to the common cultural heritage ranging from the past and the people of Syria are from Turkey. In this study, the problems of immigrants living in our country as well as the economic, cultural and social aspects of the migration of the people living in the Southeast Anatolia Region due to the civil war in Syria and the problems experienced in other countries, which are border neighbors of our country, will be examined.