The relationship between game addiction, personality traits, player types, age and gender among university students
Üniversite öğrencilerinin oyun bağımlılıklarının karakter özellikleri, oyuncu tipleri, yaş ve cinsiyetle ilişkisi
  1. Tez No: 620183
  2. Yazar: GÜLÇİN ELİF BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ SAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun, Bağımlılık, Oyun Bağımlılığı, Kişilik Tipleri, Oyuncu Tipleri, Game, Addiction, Game Addiction, Personality Traits, Player Types
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Oyun oynamak insanlar için her zaman eğlenceli bir aktivite olmuştur. Teknolojideki gelişmelerle birlikte, bu aktivite gittikçe daha da yaygınlaşmaktadır. Özellikle, mobil teknolojiler insanların kesintiye uğramadan, sürekli bir şekilde oyun oynayabilmelerini sağlamıştır. Bu durum, bazı problemli oyun oynama eğilimlerine sebep olabilir. Statista'nın son istatistiklerine göre, oyun oynayan kişilerin %70'ini 18 yaş ve üstü bireyler oluşturmaktadır (Statista, 2019). Yaş grubu göz önünde bulundurulduğunda, üniversite öğrencilerinin bu yüzdelik dilime girdiği rahatlıkla söylenebilir. Kontrolsüz oyun oynama davranışını ve bunu etkileyen sebepleri araştırmak, Eğitim Teknolojisi alanı için her zaman önemli bir konu olmuştur. Bu çalışmanın temel amacı, oyun bağımlılığı ve karakter özellikleri, oyuncu tipleri, yaş ve cinsiyet gibi diğer değişkenler arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmaktır. Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin en çok sevdikleri oyun türleri, oyunlar, bunun sebepleri ve oyunda yapmaktan en çok hoşlandıkları şeylere dair bilgiler de bulunmaktadır. Örneklem, Türkiye'deki üniversite öğrencilerini içerir (N=236). Uygulanan ankette yaş, cinsiyet, favori oyun türleri, favori oyunlar, bunun sebepleri ve oyunda yapmayı en çok sevdikleri aktiviteye yönelik demografik sorular yer almaktadır. Kişilik özellikleri, oyun bağımlılığı ve oyuncu tipleri ölçekleri de, örneklemin cevapladığı anket içerisinde yer almaktadır. Değişkenler arasındaki ilişkiler, IBM SPSS program kullanılarak analiz edilmiştir. Pearson Korelasyonu, tek yönlü ANOVA ve bağımsız örneklemler t-testi data analizinde kullanılan methodlardır. Sonuçlara göre, özdenetimlilik ve nörotizm oyun bağımlılığıyla istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki içerisindedir. Fakat deneyime açıklık, yumuşakbaşlılık ve dışadönüklük kişilik özellikleri ve oyun bağımlılığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Farklı oyuncu tiplerinin, kişilik özellikleri puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Farklı oyuncu tiplerinin oyun bağımlılık seviyelerinde de istatiksel olarak anlamlı bir farlılık bulunamamıştır. Ancak, sonuçlar cinsiyetin oyun bağımlığını etkilediğini ortaya çıkarmıştır. Erkeklerin kadınlara göre daha bağımlı olduğu gözlenmiştir. Fakat yaşın oyun bağımlılığı üzerinde bir etkisi bulunamamıştır. Problemli oyun oynama davranışlarına sebep olan veya bunu etkileyen değişkenler üzerine çalışmalar yapmak, risk grubunda olan kişileri tespit etmek ve oyuncu psikolojisini anlamak için çok önemlidir. Bu sayede oyun bağımlılığını önlemek ve durdurmak için methodlar geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Playing games have always been a fun past-time activity for many people. With the advances in technology, it is becoming more common every day. Especially, mobile technologies provide people with continuous playing without getting interrupted. This situation might create some problematic playing behaviors. According to recent statistics, 70% of the players are at the age of 18 and older (Statista, 2019). Considering the age group, it can be said that university students take part in this percentage. Studying uncontrolled game playing and the reasons affecting it is an important research topic for Educational Technology. The main objective of this study is to reveal the relationship between game addiction and other variables such as personality traits, player types, age and gender. There are some demographic data about university students' favorite game genres, favorite game, the reasons of that and the activities which they like to perform in the games. The sample includes university students in Turkey (N=236). They participated in a survey which included demographic questions about age, gender, favorite game genres, favorite games, reasons of that and favorite activity in the games. They also answered questions in the scales which determine personality traits, game addiction and player types. The relationship between variables are analyzed with the help of IBM SPSS. Pearson Correlation, one-way ANOVA and independent sample t-test are applied to data. The results show that there are statistically significant relationships between conscientiousness, neuroticism and game addiction, but there are not any relationships between openness, agreeableness and extraversion and game addiction. There is no statistically significant difference in the personality traits scores of different player types. There is no statistically significant difference in different player types' game addiction levels. However, the results show that gender affects game addiction level. Males are more addicted than females. Yet, age and game addiction show no significant relationship. Studying different variables which might cause or affect problematic gaming is important to detect at risk group of players. It is also beneficial to understand gamer psychology. This way, it would be possible to design prevention and intervention methods.