Dijital oyun bağımlılığı ile oyun motivasyonları arasındaki ilişkide karanlık üçlünün aracı rolü
Intermediary role of the dark triad in the relationship between digital gaming addiction and gaming motivations
- Tez No: 915896
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: dijital oyun bağımlılığı, dijital oyun motivasyonu, karanlık üçlü, digital game addiction, digital game motivation, dark triad
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı, dijital oyun bağımlılığı ile oyun motivasyonları arasındaki ilişkide karanlık üçlü kişilik özelliklerinin nasıl bir rolü olduğunu belirlemeye çalışmaktır. Araştırmaya 18 yaş üstü dijital oyun oynayan 138 kadın 162 erkek olmak üzere 300 katılımcı dâhil edilmiştir. Katılımcıların internette oyun oynama bozukluğunu ölçmek için İnternet Oyun Oynama Bozukluğu Ölçeği Kısa Formu (İOOBÖ9-KF), oyun oynama motivasyonlarını ölçmek için Oyun Motivasyonu Ölçeği, son olarak oyun bağımlılığında kişilik özelliklerinin nasıl rol oynadığı görmek ve riskli durumları belirlemek amacıyla da Karanlık Üçlü Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların Karanlık Üçlü, Oyun Motivasyonu ve İOOBÖ-KF arasındaki ilişkiye bakılırken cinsiyet, yaş, medeni durum gibi değişkenlerle aralarındaki farklılığa da bakılmıştır. Kadın ve erkeklerin Makyavelizm, Narsisizm ve Psikopati puanlarının benzer olduğu, oyun motivasyonları ve İOOBÖ-KF puanları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark olduğu bulunmuştur. Karanlık Üçlü ve İOOBÖ-KF puanları ile yaş özelliklerine bakıldığında katılımcıların yaşına göre anlamlı bir fark olmadığı, Oyun Motivasyonları puanları ve katılımcıların yaşları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark olduğu görülmüştür. Yapılan yapısal eşitlik modellemesine ilişkin yol analizi sonuçlarına göre, katılımcıların oyun motivasyonları puanları ile İOOBÖ-KF puanları arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Katılımcıların Karanlık Üçlü ölçeği puanları ile İOOBÖ-KF puanları arasında da anlamlı düzeyde pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Karanlık Üçlü ölçeği puanlarının artmasıyla internette oyun oynama bozukluğu ölçeği puanlarında da artış olduğu görülmüştür. Her iki değişkenin de İOOBÖ-KF puanlarını etkilemesi göz önünde bulundurulduğunda, oyun motivasyonları ölçeği puanlarının İOOBÖ-KF puanlarını etkilemesinde Karanlık Üçlü Ölçeği puanlarının tam aracı rol oynamadığı saptanmıştır. Yapılacak olan araştırmalar karanlık üçlü kişilik özelliklerinin internetin diğer sorunlu kullanımları ile ilişkisini de dikkate almalı ve aralarındaki nedensel ilişkileri kurmak için kapsamı daha da genişletilmelidir.
Özet (Çeviri)
This research aims to try to determine the role of dark triad personality traits in the relationship between digital game addiction and game motivations. The study was conducted with 300 participants, including 138 women and 162 men over the age of 18 who played digital games. The Internet Gaming Disorder Scale Short Form (IGDSSF) was used to measure participants' online gaming disorder, the Game Motivation Scale was used to measure their motivation to play games, and finally, the Dark Triad Scale was used to see how personality traits played a role in gaming addiction and to determine risky situations. When looking at the relationship between the Dark Triad, Game Motivation, and IGDS-SF, the differences between the participants and variables such as gender, age, and marital status were also looked at. It was found that the men and women had similar scores in Machiavellism, Narcissism, and Psychopathy, whereas their game motivations and IGDS-SF scores were statistically significantly different. When it was looked at the dark triad and IGDS-SF scores and age characteristics, it was observed that there was no significant difference between the ages of the participants, whereas there was a statistically significant difference between the Game Motivations scores and the ages of the participants. According to the results of the road analysis on structural equality modeling, a statistically significant and positive relationship was found between the participants' game motivation scores and IGDS-SF scores. The relationship between the Participants' Dark Triad scale scores and IGDS-SF scores was significantly positive as well. The study showed that the increase in Dark Triad scale scores increased online gaming disorder scale scores as well. Considering that both variables affected IGDS-SF scores, it was determined that Dark Triad Scale scores did not play a role in influencing IGDSSF scores of game motivations scale scores. The researchers should also take into account the relationship of dark personality traits with other problematic uses of the internet and further expand the scope to establish causal relationships between them.