Üniversite öğrencilerinde narsistik kişilik eğilimi ve sosyal görünüş kaygısı: Problemli internet kullanımının etkisi
Narcissistic personality tendency and social appearance anxiety among university students: The effect of problematic internet use
  1. Tez No: 620191
  2. Yazar: ESRA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY TAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Narsistik Kişilik, Sosyal Görünüş Kaygısı, Problemli İnternet Kullanımı, Üniversite Öğrencisi, Narcissistic Personality, Social Appearance Anxiety, Problematic Internet Use, University Students
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin problemli İnternet kullanımlarının narsistik kişilik eğilimi ve sosyal görünüş kaygısı üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada amaçlı örneklem kullanılmıştır ve katılımcıları Kırıkkale Üniversitesi'nde öğrenimine devam eden, 229 kadın ve 224 erkek, toplam 453 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın yürütülmesinde ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Problemli İnternet Kullanımı Ölçeği (PİKÖ), Narsistik Kişilik Envanteri (NKE) ve Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25.0 paket programı ve istatiksel yöntemlerden ilişkisiz (bağımsız) örneklemler t testi, tek faktörlü varyans analizi, korelasyon analizi (pearson korelasyon katsayısı) ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda üniversite öğrencilerinin problemli İnternet kullanımları orta düzeye yakın bulunmuştur. Katılımcıların problemli İnternet kullanım düzeyleri, narsistik kişilik eğilimi ve sosyal görünüş kaygısı; cinsiyet ve sınıf düzeyine göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Katılımcıların problemli İnternet kullanımının narsistik kişilik eğilimi ve sosyal görünüş kaygısı üzerindeki etkisine ait analizler incelendiğinde problemli İnternet kullanımı, narsistik kişilik eğilimindeki toplam varyansın yaklaşık %2' sini açıklamakta, sosyal görünüş kaygısındaki toplam varyansın ise yaklaşık %22' sini açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of problematic İnternet usage of university students on narcissistic personality tendency and social appearance anxiety.Purposeful sample was used in the research and its participants continue their education at Kırıkkale University, 229 women and 224 men, constitutes a total of 453 students. Relational screening model was used in conducting the research. Personal information form, Problematic İnternet Use Scale (PIUS), Narcissistic Personality Inventory (NPI) and Social Appearance Anxiety Scale (SAAS) were used as data collection tools. SPSS 25.0 package program and independent samples t test, single factor analysis of variance, correlation analysis (pearson correlation coefficient) and multiple regression analysis were used for data analysis. As a result of the research, problematic İnternet usage of university students was found to be close to moderate level. It was found that the problematic İnternet usage levels of the participants did not show a significant difference according to gender and class level. When the analysis of the effects of the problematic İnternet usage of the participants on the narcissistic personality tendency and social appearance anxiety is analyzed, the problematic İnternet use explains about 2% of the total variance in the narcissistic personality tendency and explains about 22% of the total variance in the social appearance anxiety.