İnsan kaynakları yönetiminde liderliğin rolü ve önemi
Role and importance of leadership in human resources management
  1. Tez No: 620196
  2. Yazar: PINAR MORKOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TALAT FİRLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, İnsan Kaynakları Yönetimi, Liderlik ve İnsan Kaynakları Yönetimi, Leadership, Human Resources Management, Leadership and Human Resources Management
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Lider ve liderlik, bir kurumun kendine özgü farklar yaratarak rekabet ortamında hızla yükselebilmesi için gereken temel ilkelerdendir. Örgüt içerisinde çalışan personellerin her şeyden önce liderlerine inanması, kendilerini liderlik kimliğiyle özdeşleştirip kurum için fayda sağlayan motivasyonu yüksek çalışanlar olabileceklerdir. Kurumun amacına ulaşmasında önemli rol oynayan bir diğer hususta insan kaynakları yönetimidir. İnsan kaynakları yönetimi potansiyelinin verimli ve aktif biçimde değerlendirilmesi yönetim bakımından ciddi bir öneme sahiptir. İnsan kaynakları yönetiminin günümüzde çok daha önemli bir bakış açısıyla irdelenmesi uygulamalarda ve aşamalarda liderin etki boyutunu bir adım daha öne çıkarmıştır. İnsan kaynaklarını ilgilendiren çalışmalarda kurum yöneticilerinin liderlik niteliklerini taşıması, kurum kültüründe ve yönetim anlayışında değişiklikler meydana getirecektir. Liderler, yaptıkları çalışmalarla personellere motivasyon ve güven aşılarken, attıkları kritik adımlarla da kurumun bütün ortaklarının kuruma pozitif yönlü bir his ile yaklaşmalarına olanak sağlamaktadırlar. Liderliğin insan kaynakları yönetimini ne tür bir etki altına aldığı problematiği, bu sebepten dolayı önemlidir. İlgili çalışmada insan kaynakları yönetiminin hangi işlevlerine ilişkin araştırmalar yapıldığı ve liderliğin bu işlevler üzerinde ki etkileri yorumlanmaya çalışılmıştır. Yapılan çalışma sonrasında; liderlik uygulamaları kurumun etkinliğini, devamlılığını, rekabet edebilme becerisini, kurumda çalışan personellerin öz güvenlerini, çalışanların kuruma olan inançlarını arttırırken, kurumun yüz yüze geldiği belirsizlik ve diğer tehditlerin etki düzeylerini ise düşürdüğü gözlemlenmiştir. Araştırma da, daha önceleri liderlik ve insan kaynakları konuları ile ilgili yapılan çalışmaların irdelenmesi sonucu, liderlik ve insan kaynakları yönetimine ilişkin güçlü ve pozitif yönlü bir bağ olduğu yorumlanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Leader and leadership are one of the basic principles for an organization to rise rapidly in a competitive environment by creating unique differences. First of all, the employees who work in the organization believe in their leaders, they will be highly motivated employees who identify themselves with the leadership identity and benefit for the organization. Human resources management is another factor that plays an important role in achieving the purpose of the organization. Efficient and active evaluation of the potential of human resources management is very important for management. Today, a much more important perspective on human resources management has taken a step forward in the impact dimension of the leader in applications and stages. To have leadership qualities of corporate executives in studies concerning human resources, creates changes in corporate culture and management understanding. While the leaders instil motivation and trust in their employees through their efforts, they enable all partners of the organization to approach the organization with a positive sense with the critical steps they take. For this reason, the problematic of what kind of influence the leadership has on human resource management is important. In this study, it has been tried to determine which functions of human resources management are conducted and the effects of leadership on these functions. After the study; leadership practices increase the effectiveness, continuity, competitiveness of the organization, the self-confidence of the personnel working in the organization, the beliefs of the employees in the organization, and decrease the impact levels of the uncertainty and other threats faced by the organization. In the research, it can be interpreted that there is a strong and positive connection regarding leadership and human resources management as a result of examining the previous studies on leadership and human resources issues.