Portföy getirilerinin riske uyarlanmış performans değerlendirme ölçütleri ile incelenmesi: BİST-30 endeksi üzerinde 2010-2019 yıllarını kapsayan bir çalışma
Analyzing of portfolio returns with risk-adjusted portfolio performance measures: A study on BIST-30 covering years 2010-2019
- Tez No: 620198
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN ŞAHİN YARBAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans Değerlendirme Ölçütleri, Portföy Yönetimi, Bist-30, Sharpe Rasyosu, Markowitz Ortalama-Varyans Modeli, Portfolio Performance Measures, Portfolio Management, Bist 30, Sharpe Ratio, Markowitz Mean-Variance Model
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Riske Uyarlanmış Performans Değerlendirme Ölçütleri getiri ile risk arasında sayısal ifadeler vererek portföylerin gelecekteki getirileri hakkında bilgi verir. Çalışmanın amacı, portföylerin beklenen getiri ve riskinin hesaplanması, endeksle portföyleri kıyaslayabilme, hangi portföyün ne zaman tercih edilmesi gerektiğinin ve portföy performansının tespitini yapabilmektir. Bu amaç doğrultusunda 07/02/2010 ile 18/11/2019 arasındaki haftalık hisse senedi getirileri ve sonrasında portföy getirileri hesaplanmış, Riske Uyarlanmış Performans Değerlendirme Ölçütleri kullanılarak her yıl gelecek yıla dair seçilmesi gereken portföy hakkında fikir sahibi olunmuştur. Toplam Riske Göre (Sharpe Rasyosu, M2 Ölçütü, Sortino Rasyosu) ve Sistematik Riske Göre (Jensen Alfa Ölçütü, Treynor Rasyosu) Performans Ölçme modelleri kullanılarak portföyler ve market getirisi arasındaki ilişki Excel üzerinde ölçülmüştür. Çalışmada, Modern Portföy Teorisi ve Ortalama-Varyans modeli olarak bilinen Markowitz modeli kullanılarak oluşturulan Performans Değerlendirme Ölçütü modellerinin optimum portföyü belirleyebilme hususunda yatırımcılar için çok önemli bir gösterge olduğu görülmüştür. Çalışmanın önemi; salt çeşitlendirmeye dayanan Bist-30 endeksi getirisinin, endeksin bileşenlerinden oluşturulan portföylerin getirisinden daha düşük olduğunun ve performans değerlendirme ölçütlerinin hangi durumlarda tercih edilmesi gerektiğinin tespiti bağlamında anlamlı sonuçların gösterilmiş olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Risk-Adjusted Portfolio Performance Measures provide numerical expressions between return and risk, and give informations about future returns of portfolios. The purpose of the study is to calculating the expected returns and risk of the portfolios, defining when and which portfolio should be preferred, comparing portfolios and index and calculating the performance of portfolios. For this purpose, weekly stock returns between 07/02/2010, 18/11/2019 and portfolio returns were calculated and eash year those calculations and results obtained by using Risk-Adjusted Portfolio Performance Measures have given a vision about which portfolio to be chosen for the next year. The relationship between portfolios and market returns have been measured with Total Risk (Sharpe Ratio, M2 Measure, Sortino Ratio) and Systematic Risk (Jensen Alpha Measure, Treynor Ratio) Performance Measurement Models by using Excel. In the study, shown that the Performance Measurement Models created using the Markowitz model which known as the Modern Portfolio Theory and the Average-Variance Model are a very important indicator for investors in determining the optimum portfolio. The importance of the study; meaningful results have been shown in the context of determining that the return of the Bist-30 index based on pure diversification is lower than the returns of the portfolios created from the components of this index and in which cases the Portfolio Performance Measures should be preferred.