Sağlık çalışanlarının iş becerikliliği ile çalışmaya tutkunluk ilişkisinde örgütsel erdemliliğin, öz yeterliğin ve duygusal zekânın aracılık rolü
The mediating roles of organizational virtuousness, self-efficacy and emotional intelligence on the relationship between job crafting and work engagement of healthcare employees
- Tez No: 620259
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM ASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Çalışmaya tutkunluk, duygusal zekâ, iş becerikliliği, örgütsel erdemlilik, öz yeterlik, Work engagement, emotional intelligence, job crafting, organizational virtuousness, self-efficacy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışma sağlık çalışanlarının iş becerikliliği ve çalışmaya tutkunluk ilişikisini araştırmak ve söz konusu ilişkide örgütsel erdemlilik, öz yeterlik ve duygusal zekânın aracılık rolünün olup olmadığını incelemek amacıyla oluşturulmuştur. Çalışma, Konya ilinde bulunan rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen kamu ve üniversite hastanelerinden farklı dallarda çalışan 700 sağlık çalışanı ile gerçekleştrilmiştir. Bu çalışmada Schaufeli ve ark. (2002) tarafından geliştirilen ve Turgut (2011) tarafından geçerlilik ve güvenilirliği yapılan çalışmaya tutkunluk ölçeği (UWES) (17 ifade); Chan (2004 ve 2006)'in tarafından kullanılan ve orijinali Schutte ve arkadaşlarının (2006) 33 maddelik çalışmasından geliştirilen, Aslan ve Özata (2008) tarafından da geçerlilik ve güvenilirliği yapılmış olan duygusal zekâ ölçeği (12 soru); Slemp ve Vella-Brodrick (2013) tarafından geliştirilen Kerse (2017) tarafından geçerlilik ve güvenilirliği yapılmış olan iş becerikliliği ölçeği (19 soru); Cameron ve ark (2004) tarafından geliştirilen ve Erkmen ve Esen (2012) tarafından geçerlilik ve güvenilirliği yapılmış olan Örgütsel Erdemlilik Ölçeği (15 soru); Kirk ve ark (2008) tarafından geliştirilen ve Totan, İkiz ve Karaca (2010) tarafından geçerlilik ve güvenilirliği yapılan Duygusal Öz-Yeterlik Ölçeği (ESES) (32 soru) kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler IBM SPSS20.0 paket programına aktarılmıştır. Ölçeklerin geçerliliğini ve güvenilirliğini incelemek amacıyla Lisrel 8 programıyla doğrulayıcı faktör analizi yapılarak ölçeklerin geçerliliği araştırılmıştır. Güvenilirlik analizi için Cronbach Alpha Katsayısı kullanılmıştır. Lisrel programında yapısal eşitlik modeliyle yol analizi (path) yapılarak hipotezler test edilmiştir. Ölçek boyutları ve ölçekler arası ilişkiyi incelemek için korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda sağlık çalışanlarının iş becerikliliği ile çalşmaya tutkunluk arasında pozitif yönde bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca bu ilişkide duygusal zekâ, duygusal öz yeterlik ve örgütsel erdemlilik değişkenlerinin de kısmı aracılık rolünün olduğu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was designated to investigate the relationship between job crafting and work engagement of healthcare employees and mediating roles of organizational virtuousness, self-efficacy and emotional intelligence within the aforesaid relationship. This research was conducted on 700 health personnel from various majors randomly selected in Konya City. In this research was used work engagement scale (UWES) created by Schaufeli et al (2002) and validity and reliability made by Turgut (2011) (17 items); emotional intelligence scale created by Chan (2004 and 2006) and validity and reliability made by Aslan and Özata (2008) (12 soru); Job crafting scale created by Slemp and Vella-Brodrick (2013) and validity and reliability made by Kerse (2017) (19 items); organizational virtuousness scale created by Cameron ve ark (2004) and validity and reliability made by Erkmen and Esen (2012) (15 items); self-efficacy scale created by Kirk ve ark (2008), validity and reliability made by İkiz and Karaca (2010) (32 items). Collected data within the scope of this study was transferred to the IBM SPSS20.0 package software. Corrective factor analysis was conducted by means of the LISREL 8 software in the research to assess validity of scales. Cronbach's Alpha Coefficient was utilized to assess reliability of data. The relevant hypotheses were tested through the path analysis with structural quality model in the Lisrel. Correlation analysis was conducted to determine the relationship between the scale dimensions and the scales. As a result of the study, a positive relationship was determined between job crafting and work engagement of healthcare employees. Furthermore, it was concluded that the mediating roles of organizational virtuousness, self-efficacy and emotional intelligence on the relationship between job crafting and work engagement of healthcare employees.