Sağlık kurumlarında çalışanların görev becerikliliği, stresle başa çıkma ve işe tutulma düzeylerinin iş performansı ve tükenmişlik düzeyleri üzerine etkisi
The effectiveness of duty skills of employees in steel health, steel head and holding levels on work performance and burnout levels
  1. Tez No: 651963
  2. Yazar: ESRA ASAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık Sektörü, Sağlık Çalışanları, Görev Becerikliliği, Stresle Başa Çıkma, İşe Tutulma, İş Performansı, Tükenmişlik, Health, Health Sector, Task Skill, Stres, Work Engagement, Job Performance, Burnout Levels
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmada, sağlık kurumlarında çalışan bireylerin görev becerikliliği, stresle başa çıkma ve işe tutulma düzeylerinin iş performansı ve tükenmişlik düzeyleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma tarama yöntemiyle yürütülerek Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan 325 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada yüz yüze anket yöntemi kullanılmıştır. Katılımcılara ilk bölümde demografik özelliklerle (yaş, cinsiyet, eğitim durumu gibi) alakalı sorular yöneltilmiştir. Çalışmanın diğer bölümlerinde ise görev becerikliliği, stresle başa çıkma, işe tutulma, iş performansı ve tükenmişlik ölçekleri ile katılımcılardan veri toplama gerçekleştirilmiştir. Kişisel bilgilerde gizliliğe önem verilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler IBM SPSS 25.0 paket programına aktarılmıştır. Ölçeklerin geçerliliğini ve güvenilirliğini incelemek amacıyla IBM AMOS 26.0 programıyla doğrulayıcı faktör analizi yapılarak ölçeklerin geçerliliği araştırılmıştır. Güvenilirlik analizi için Cronbach Alpha Katsayısı kullanılmıştır. Normal dağılım gösteren değişkenlerin iki grup karşılaştırmalarında bağımsız örneklem t testi kullanılırken üç ve üzeri grupların karşılaştırmalarında tek yönlü varyans analizi (One-way ANOVA) testi kullanılmıştır. Araştırma değişkenleri boyutları arasındaki ilişkileri incelemek için korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was designated to investigate the effects of task skill, coping and hiring levels of individuals working in health institutions on job performance and burnout levels. This research was conducted with 325 people working in Mersin City Training and Research Hospital. Face to face survey method was used in this study. Personal information form (age, gender, education level), Task Skill Scale, Styles of coping with stress scale, Job Performance Scale, Work Engagement Scale, Maslach Burnout Scale, were used to collect data. Collected data within the scope of this study was transferred to the IBM SPSS20.0 package software. Corrective factor analysis was conducted by means of the AMOS 26.0 software in the research to assess validity of scales. Cronbach's Alpha Coefficient was utilized to assess reliability of data. While independent samples t-test was used for comparison of two groups of variables with normal distribution, one-way ANOVA was used for comparisons of three and more groups Additionaly Correlation and Regression analysis were conducted to determine the relationship between the sub dimensions of research variables.