Avrupa Birliği enerji politikalarının liberal hükümetlerarasıcılık perspektifinden incelenmesi, örnek olay: Enerji birliği
Analysis of the European Union energy policies from the perspective of the liberal intergovernmentalism, a case study: Energy union
- Tez No: 620274
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKE GÖÇMEN, DOÇ. DR. HATİCE YAZGAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: AB Enerji Politikası, Enerji Birliği, Almanya Enerji Politikası, Polonya Enerji Politikası, Liberal Hükümetlerarasıcılık, EU Energy Policy, Energy Union, German Energy Policy, Polish Energy Policy, Liberal Intergovernmentalism
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 157
Özet
Avrupa Birliği (AB) düzeyinde ortak enerji politikasının benimsenmesi özellikle üye devletlerin kendi ulusal gündemlerini takip etmeleri sebebiyle, bütünleşme sürecindeki en zorlu konularından birini teşkil etmektedir. Bu çerçevede de kapsayıcılık iddiasıyla ortaya atılan Enerji Birliği, farklı pazarlık güçlerine sahip üye devletlerin ulusal önceliklerini Birlik düzeyindeki enerji politikalarına yansıtmayı hedeflediği ve belli ölçülerde de başarılı olduğu bir alanı temsil etmektedir. Üye devletlerin Birlik düzeyine yansıtılan çıkarlarının ortak politikalarını nasıl ve ne ölçüde etkilediğinin araştırılması için de, çalışmanın çerçevesi olarak, üye devletlerin tercihlerinin oluşumuna ve pazarlık aşamasındaki duruşlarına özel önem atfeden liberal hükümetlerarasıcılık yaklaşımı seçilmiştir. Bu kapsamda enerjiyi ulusal güvenlik meselesi olarak yansıtan Polonya ve enerjiye ekonomik bir mesele olarak yaklaştığını öne süren Almanya'nın konuya ilişkin yaklaşımındaki farklılıklar ile bu yaklaşımların ulusal düzeydeki arka planının hesaba katılması mümkün olmuştur. Nitekim, her iki ülke de Birlik düzeyindeki kararları ulusal çıkar gruplarının etkisiyle belirlenen öncelikleri ile uyumlu olacak şekilde etkilemeye çalışsa da, büyük ölçüde Almanya'nın yüksek pazarlık gücü sayesinde, fikir olarak ortaya atıldığı zamandan AB Zirvesi tarafından onaylanmasına kadarki süreçte Enerji Birliğinin odağının önemli ölçüde değişmesi söz konusudur. Enerji Birliği yaklaşımındaki değişiklikleri yalnızca iki üye devletin duruşu değerlendirmeye alınarak açıklamak mümkün olmasa da, en genel haliyle, Enerji Birliğinin enerji güvenliği odaklı ilk versiyonunun Polonya'nın, iklim değişikliği odaklı son versiyonunun ise Almanya'nın duruşunu yansıttığı sonucunu çıkarmak makul gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Adopting a common energy policy at a European Union (EU) level constitutes one of the most challenging issues in the integration process, especially because member states follow their own national agendas. In this context, Energy Union, which was put forward with the claim of inclusiveness, represents an area in which member states with different bargaining powers strive to reflect their national priorities to the Union level and achieve it to the certain extend. In order to investigate how and to what extent interests of the member states are reflected to the Union level, liberal intergovernmentalism approach, as it attaches special importance to the formation of the preferences of the member states and their stance at the bargaining process, has chosen as a framework of the study. Thus, it is possible to take into a account the differences between the approach of Poland which reflects energy as a national security issue and the approach of Germany which considers energy as an economic matter and the background of these approaches at national levels. Even though these changes in the Energy Union approach cannot be explained by considering only two countries positions towards it, in general, it is fair to conclude that the first version the Energy Union which focuses mainly on energy security reflects the position of Poland and final version which focuses on climate change reflects the stance of Germany.