Hizmetkar liderliğin duygusal bağlılık üzerindeki etkisinde lider-üye etkileşiminin aracı rolü
The mediating role of leader-member exchange on the effect of servant leadership on affective commitment
  1. Tez No: 620285
  2. Yazar: ÇAĞLA ÖZGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmetkar liderlik, duygusal bağlılık, lider-üye etkileşimi, Servant leadership, affective commitment, leader-member exchange
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, hizmetkar liderlik ile duygusal bağlılık arasındaki ilişkide lider-üye etkileşiminin aracı rolünü incelemektir. Çalışmada, ilk olarak alan yazın incelenerek ilgili değişkenler açıklanmış ve kavramsal bir çerçeve oluşturulmuştur. Ardından, alan araştırması için belirli bir örneklem seçilmiş ve elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Araştırma örneklemini, perakende sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın İstanbul ilindeki mağazalarında çalışan toplam 416 kişi oluşturmaktadır. Veriler anket yöntemi ile toplanmış olup, ulaşılan veriler SPSS 25.0 ve AMOS 25.0 programlarında faktör analizleri, betimleyici analizler, hiyerarşik regresyon analizi ve yapısal eşitlik modeli ile test edilmiştir. Araştırma sonucunda, hizmetkar liderliğin duygusal bağlılık üzerindeki etkisinde lider-üye etkileşiminin kısmi aracı rolü olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the mediating role of leader-member exchange on the effect of servant leadership on affective commitment. In this study, initially the literature was investigated, the variables were explained and a conceptual framework was constituted. Subsequently, a certain sample was selected and field research was conducted. The sample of the research consists of 416 people working in the stores of a company operating in retail industry in Istanbul. The data were collected by survey method and tested with factor analysis, descriptive analysis, hierarchical regression analysis and structural equation model in SPSS 25.0 and AMOS 25.0 programs. As a result of this study, it was found that the leader-member exchange has a partially mediating role on the effect of servant leadership on affective commitment.