The effect of servant leadership on organizational commitment a case study: Samarra pharmaceutical factory
Hizmetçi liderliğin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi bir örnek incelemesi: Samarra ilaç fabrikası
  1. Tez No: 800014
  2. Yazar: MUSTAFA ALİ KADHİM AL-RUBAYE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KESIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmetkar liderlik, Örgütsel bağlılık, Samarra İlaç Fabrikası, Servant leadership, Organizational commitment, Samarra pharmaceutical factory
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Çalışma, Irak'taki Samarra İlaç Fabrikasında hizmetkar liderliğin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini ölçmeyi amaçlamıştır. Araştırma evreni fabrikadaki tüm işçilerden (265) kişiden oluşmaktadır. Çalışma, açık uçlu soru içermeyen bir anket ile birlikte nicel bir yaklaşım ve tanımlayıcı bir tasarım kullanmıştır. Çalışmanın verilerini analiz etmek için IBM'in SPSS 25.0 programı kullanılmıştır. Bu, araştırma sonuçlarına dayanarak istenen sonuca ulaşmak için gereklidir. Hizmetkâr liderlik ile duygusal bağlılık arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu regresyon ve korelasyon analizi sonucunda; bu, çalışmanın H1'ini doğrular. Bu, hizmetkar liderliğin alçakgönüllülük, özgünlük, kişilerarası kabul ve yönetim ifadesiyle bireylerin güçlendirilmesini ve gelişimini teşvik edebileceğini; ve yönlendirme sağlayarak, çalışanların içsel motivasyonunu artırmanın yanı sıra, hizmette yenilikçi davranışları üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Çalışma hizmetkar liderliğin devam bağlılığını olumlu yönde etkilediğini bulmuş ve bu sonuç regresyon ve korelasyon analizi altında bulunmuş ve çalışmanın H2'si kabul edilmiştir. Çalışma sonucu hizmetkar liderlik ile normatif bağlılık arasında pozitif ve güçlü bir ilişki olduğunu, bu sonucun regresyon ve korelasyon testi analizi ile bulunduğunu ve bu sonucun istatistiksel olarak anlamlı olduğunu, yani çalışmanın H3'ünün kabul edildiği anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to measure the impact of servant leadership on organizational commitment in the Samarra Pharmaceutical Factory in Iraq. The study population consisted of (265) individuals from all workers in the factory. The study employed a quantitative approach and a descriptive design, together with a questionnaire with no open-ended questions. IBM's SPSS 25.0 was used in order to analyze the study's data. This is required in order to reach the desired conclusion based on the results of the investigation. It was found through regression and correlation analysis that there is a significant relationship between servant leadership and affective commitment; this confirms H1 of the study. This suggests that servant leadership can foster empowerment and development of individuals through the expression of humility, authenticity, interpersonal acceptance, and stewardship; and through the provision of direction, as well as increase the employees' intrinsic motivation, which in turn has a beneficial effect on their service-innovative behavior. The study found that servant leadership has positively affect continuance commitment and this result was found under regression and correlation analysis so the H2 of the study is accepted. The study result state that there is a positive and strong relationship between servant leadership and normative commitment, this result was found by analysis of regression and correlation test and this result was found statistically significant so that means the H3 of the study is accepted.