Köy enstitüsü mezunu öğretmen Ömer Tuncel'in deneyimleri bağlamında köyde eğitim ve toplumsal değişme
The education and social change in a village in light of the village institute graduate teacher Omer Tuncel's experiences
- Tez No: 620289
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Köy enstitüleri, eğitim, köy, Village Institutes, education, village
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Araştırmada köy enstitüsü mezunu öğretmenlerin görev yaptıkları köylerde yaşanan değişime etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma grubunu Gönen Köy Enstitüsü mezunu Ömer Tuncel, görev yaptığı Burdur ili Çavdır ilçesi Karaköy köyündeki köylü ve öğrencilerin oluşturduğu bu araştırmada, değişimin öznesi olarak öğretmenin okul içi ve dışında üstlendiği roller ve yürüttüğü faaliyetler, bunların köyün toplumsal yapısı içinde konumlanışları ile köylünün tepkisi ve yararlanma düzeyi ele alınmıştır. Bu amaçla öncelikle Karaköy'ün 1950'li yıllardaki durumu incelenmiş, köyün tarihsel, kültürel ve sosyoekonomik özellikleri ortaya koyulmuştur. Nitel bir anlatı çalışması olan araştırmada, sözü edilen amaca ulaşmak üzere 20 kişiyle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, mezunlarını köy çocuklarının oluşturduğu köy enstitülü öğretmenleri köy hayatına zaten alışık oldukları için uyum sorunu yaşamamakta ve köylerde uzun yıllar görev yapabilmektedir. Köyü ve köylüyü tanıdıkları için köydeki eğitim sorunu karşısında gerçekçi çözümler ortaya koyabilmektedirler. Özellikle, kız çocuklarının okullaşmaları için gösterilen çabaların olumlu sonuçlar verdiği ve birçok kız çocuğunun ilkokuldan sonra yatılı okullarda okula devam edebildikleri görülmüştür. Köy enstitülü öğretmenlerin eğitim faaliyetleri sadece okulla sınırlı kalmamış, köyün kalkınmasına yönelik çabalar içine de girmişler; köye ekonomik katkısı olabileceğini düşündükleri uygulamaları köylüyle buluşturmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to evaluate the impacts of village institute graduated teachers on the changes taking place in villages. The study group includes Gönen Village Institute graduate Ömer Tuncel, the villagers and students of Burdur province, Çavdır District, Karaköy village where he worked. The teacher as agent of change, the roles played and activities conducted inside and outside of the school, how these roles and activities located in the social structure of the village, the reaction and benefiting level of villagers have been discussed. For this purpose, 1950s Karaköy's historical, cultural and socio-economic aspects are presented. In this qualitative research, in order to reach the mentioned goal of the research, interviews were conducted with 20 participants. According to the findings of the study, the graduates of village institutes who have a village background had no difficulty adapting themselves to village life and were able to work in the villages for many years. Since they were familiar with village and villagers, they could introduce realistic solutions to education problems in the village. Especially, the efforts made for the schooling of girls came up in positive results and many girls managed to continue their education in boarding schools after the completion of primary school. The education activities of village institute graduated teachers are not limited to activities in school; they put in efforts for the development of the village and introduce some activities that they thought would contribute to village economy.