Kriz yönetiminde insan kaynaklarının bireysel ve örgütsel analizi: Sağlık sektöründen bir uygulama
Individual and organization analysis of human resources in crisis management: An application in health sector
  1. Tez No: 620324
  2. Yazar: BEGÜM TOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Kriz Yönetimi, Çalışma Koşulları, Human Resources Management, Crisis Management, Working Conditions
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Günümüz iş dünyasının yoğun rekabeti içerisinde kurumlar pekçok kriz durumuyla karşı karşıya kalmaktadır. Kurumların varlığını koruması ve hedeflerine ulaşması da ancak iyi bir yönetim ve organizasyon ile mümkün olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, insan kaynakları bağlamında karşılanabilecek kriz durumlarının çözümüne yol göstermek ve kurumların yönetsel kararlarına farklı bakış açılarıyla hareket edebilmelerini sağlamaktır. Çalışmanın ilk bölümünde kriz ve kriz yönetimi kavramlarının tanımları ve özellikleri, kurum içerisinde krize neden olabilecek iç ve dış faktörler, krizin oluşum süreçleri, krizi önlemeye yönelik stratejik modellerin oluşturulmasının ardından kriz ile insan kaynakları yönetimi arasındaki ilişki ele alınmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise insan kaynakları yönetiminin tanımı, tarihçe ve gelişimi, personel yönetimi ile insan kaynakları yönetimi arasındaki temel farklılıklar, insan kaynakları yönetiminin amaç ve ilkeleri, insan kaynakları yönetiminin kurumlar açısından önemi, insan kaynakları yönetimine ait tüm fonksiyonlar ve bu fonksiyonların insan kaynakları bağlamındaki yeri ve krizin insan kaynakları yönetimine bireysel ve örgütsel etkileri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, İzmir'de bir sağlık kuruluşunda yer alan iş görenlerin insan kaynakları yönetimi çerçevesindeki çalışma koşulları ve kriz yönetimi, eğitim geliştirme ve kriz yönetim ile kariyer ve kriz yönetimi boyutundaki algısı analiz edilmiştir. Bu bölümün içeriğinde araştırmanın amacı ve önemi, kapsam ve kısıtları, araştırmada kullanılan yöntem ve ölçekler ile birlikte araştırmada ele alınan bulgulara yer verilmiştir. Araştırma alanına uygulanan anket çalışmasından elde edilen bulgulara göre, insan kaynakları yönetimi uygulamalarının sağlık çalışanları üzerindeki kriz algısı değerlendirilmiştir. Bulgulardan elde edilen sonuçlara göre, çalışanların insan kaynakları uygulamaları ve kriz yönetimi algısının daha iyi noktaya getirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik katkılarda bulunabilmek için kuruma önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In today's extremely competitive business world, companies are likely to face crisis situations. Maintaining the integrity of institutions and achieving corporate goals in these situations are only possible with proper management and organization. Companies can resolve crisis situations by appropriately managing their human resources. In this study, the definition of crisis and crisis management, characteristics of crisis, internal and external factors leading to the crisis, crisis processes, developing strategic models for crisis prevention with crisis management and human resources management have been covered/examined. Concepts of human resource management, history of human resource management, principles of human resource management, the importance of human resources management in companies with differences between human resources management and personnel management, as well as various functions of human resources management have also been looked at. In this thesis, the individual and organizational effects of the crisis on human resources management have been analyzed. In the third section/chapter, a survey was conducted to determine the working conditions of the employees in a health institution, where information about the purpose, importance, scope and the limitations of the research, as well as the research method and scales used have been mentioned. The research revealed problems in the human resources management and working conditions of the institution and provided assessments and recommendations.