Yatarak tedavi gören hastaların toplu beslenme hizmetlerinden memnuniyet durumlarının belirlenmesi: Silopi örneği
Determination of the satisfaction status of inpatients from institutional food services: Silopi sample
- Tez No: 620323
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU BAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Toplu beslenme hizmeti, hastane, yatan hasta memnuniyeti
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Hastanelerde sunulan toplu beslenme hizmeti tedavinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu çalışmada; Silopi Devlet Hastanesinde yatarak tedavi gören bireylerin hastanede kaldıkları süre boyunca aldıkları toplu beslenme hizmetlerinden memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi, memnuniyet düzeyini etkilediği düşünülen faktörlerin araştırılması, bireylerin sosyo-demografik özellikleriyle memnuniyet düzeyleri arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışmaya Nisan - Haziran 2019 tarihlerinde Silopi Devlet Hastanesi'nde yatarak tedavi gören 18 yaş üstü gönüllü 328 birey katılmıştır. Çalışmada yüz yüze görüşme yöntemi kullanılmıştır ve sosyodemografik bilgilerin yer aldığı anket formu ile 20 maddeden oluşan Hastane Yiyecek Hizmetleri Hasta Memnuniyeti (HYHHM) ölçeği uygulanmıştır. Toplanan veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmaya katılan bireylerden 189'u (%57.6) kadın, 139'u erkektir (%42.4). Bireylerin %12.2'si hastanenin toplu beslenme hizmetlerini çok iyi, %32.3'ü iyi, %34.8'i orta, %18.9'u kötü ve %1.8'i çok kötü olarak değerlendirmiştir. Memnuniyeti etkileyen alt boyutlar; yemek kalitesi, yemek servis kalitesi ve servis personeli durumu olarak tespit edilmiştir ve tüm alt boyutlar arasında pozitif yönlü korelasyon bulunmuştur. Bireylerin genel memnuniyetleri ile cinsiyet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Yaş grupları ile hastane yiyecek hizmetleri hasta memnuniyet algıları arasında anlamlı farklılık vardır (p0.05) . Yatış süresi 3-7 gün olan bireylerin hastane yiyecek hizmetleri hasta memnuniyeti, 7 ve üzeri ile 1-3 gün olan bireylerden anlamlı şekilde daha yüksektir. Sonuç olarak; hastane yemek hizmetleri memnuniyetini etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler örneklemin yapısına göre değişkenlik göstermektedir. Hastaların memnuniyetini artıracak düzenlemeler hızlı bir şekilde ve periyodik olarak yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The institutional food services offered in hospitals is an integral part of the treatment. In this study, it was aimed to determine the satisfaction levels of the inpatient at Silopi State Hospital during their stay in the hospital, to investigate the factors thought to affect the satisfaction level, and to determine the relationship between the socio-demographic characteristics of the individuals and the satisfaction levels. April - June 2019 at Silopi State Hospital, 328 volunteers over the age of 18 who received inpatient treatment participated in the study. In the study, face-to-face interview method was used and the hospital Food Services Patient Satisfaction Scale (HYHHM) consisting of 20 items was applied with the questionnaire containing socio-demographic information. The data collected was analyzed using the SPSS 22.0 program. Of the individuals who participated in the study, 189 (57.6%) were female and 139 were male (42.4%). 12.2% of individuals rated the hospital's public nutrition services as very good, 32.3% as good, 34.8% as medium, 18.9% as bad and 1.8% as very bad. Sub-dimensions affecting satisfaction; food quality was determined as meal service quality and service personnel status, and positive directional correlation was found between all sub-dimensions. There was no statistically significant relationship between gender and overall satisfaction of individuals (p>0.05).