AR-GE çalışanlarında aşırı iş yükü, örgütsel bağlılık ve dönüşümcü liderlik arasındaki ilişkiler
Relationship between extreme workload, organizational commitment and transformational leadership in R&D employees
- Tez No: 620332
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM KARABAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Yükü, Örgütsel Bağlılık, Dönüşümcü Liderlik, Workload, Organizational Commitment, Transformational Leadership
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte ar-ge merkezlerinin çalışma şartları her geçen gün zorlaşmaktadır. Ar-ge merkezlerinin gelişmesi ile birlikte ar-ge merkez sayıları da giderek artmaktadır. Bununla birlikte firmalar arasında rekabet kavramı oluşmuş ve işin kaynağı olan çalışanlar önemli bir hale gelmiştir. İş hayatında başarılı olmak isteyen ar-ge çalışanları, kariyer hedefleri doğrultusunda kendilerini örgüte kabul ettirmeye çalışmakta ve bu durum örgütlerin ar-ge çalışanlarında aşırı iş yüküne sebep olmaktadır. Bu sebeplerden dolayı çalışanların üzerinde aşırı iş yükünden kaynaklı baskı oluşmakta ve örgütlerine olan bağlılıkları azalmaktadır. Son yıllarda ülkemizde de sıkça karşılaşılan aşırı iş yükü ar-ge çalışanlarının sağlığını ve psikolojisini olumsuz etkilemiş ve bunun etkileri de örgüte olumsuz olarak yansımıştır. Bu çalışmanın amacı, ar-ge çalışanlarında aşırı iş yükü, örgütsel bağlılık ve dönüşümcü liderlik arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırmada sırasıyla, ölçeklere KMO & Bartlett küresellik testi, açıklayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi, güvenirlik analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi yapılmıştır. Aynı zamanda ar-ge çalışanlarına, yöneticilere, örgütlere ve akademik camiaya tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, the working conditions of R&D centers are getting harder day by day with the development of technology. With the development of R&D centers, the number of R&D centers is gradually increasing. Along with this, the concept of competition among companies has emerged and the employees who are the source of the business have become important. R&D employees who want to be successful in business life try to get themselves accepted to the organization in line with their career goals, and this causes excessive workload in the R&D employees of organizations. For these reasons, pressure is created on the employees due to excessive workload and their loyalty to their organizations decreases. The excessive workload frequently encountered in our country in recent years has negatively affected the health and psychology of R&D employees and the effects of this have been reflected negatively on the organization. The purpose of this study is to examine the relationships between excessive workload, organizational commitment and transformational leadership in R&D employees. In the study, KMO & Bartlett sphericity test, explanatory factor analysis, confirmatory factor analysis, reliability analysis, correlation analysis and regression analysis were performed on the scales, respectively. At the same time, recommendations were made to R&D employees, managers, organizations and the academic community.