Kamu hastanelerinde motivasyonun örgütsel bağlılığa etkisi: Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi uygulaması
Motivation in public hospitals, impact on organizational commitment: Erzincan Mengücek Gazi Training and Research Hospital application
- Tez No: 620333
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN YILDIZLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Nursing, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Bağlılık, Motivasyon, Örgütsel Bağlılık
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüzün çalışma hayatında çok hızlı bir şekilde farklılaşma ve ilerleme için motivasyonun ve örgütsel bağlılığın gerekli olduğu ortaya çıkmıştır. Sağlık hizmet sunumlarında motivasyon ve örgütsel bağlılığa gereksinim zaman ilerledikçe daha çok artış göstermekte olup, motivasyonun ve örgütsel bağlılığın yardımı bulunmadan fonksiyonel bir sağlık hizmet sunumunun yapılması olanaklı değildir. Sağlık hizmet sunumlarında yeri olan ve sağlık sektöründe gelişim için gerekli olduğu kabul edilen olguların en önlerinde motivasyon ve örgütsel bağlılık bulunmaktadır. Amacı; Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi hemşirelerinde motivasyonun, örgütsel bağlılığa etkisini belirlemeye yönelik olan bu çalışma, kesitsel ve tanımlayıcı araştırma modelinde yapılmak üzere planlandı. Çalışmanın verileri, literatür taraması yapıldıktan sonra araştırmacı tarafından oluşturulan soru seti aracılığı ile toplanmıştır. Soru seti toplam 218 katılımcıya uygulama yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 23.0 paket programına aktarılarak tüm değişkenlerin katılımcılar tarafından aynı düzeyde algılanıp algılanmadığını belirmek için bağımsız örneklem T- testi ve ANOVA, değişkenlerin arasındaki ilişkilerin belirlenmesi için korelasyon, motivasyonun örgütsel bağlılığa etkisini ölçmek için regresyon analizleri kullanılmıştır. Sonuçlar ortalama, standart sapma, min-max, sıklık ve yüzde olarak ifade edilerek p< 0.0 değeri istatistiksel olarak anlamlı olarak kabul edilmiştir. Sonuç olarak, hemşirelerin örgütsel bağlılık ve motivasyon düzeyleri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bir başka anlatımla hemşirelerin, motivasyon düzeylerinin örgütsel bağlılıklarını yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's working life, it has become clear that motivation and organizational commitment are necessary for differentiation and progress very quickly. The need for motivation and organizational commitment in health service provision increases more as time goes by and it is not possible to make functional health service provision without motivation and organizational commitment. Motivation and organizational commitment exist at the forefront of the phenomena that are considered to be necessary for development in the healthcare sector, which have a role in health care delivery. Objectives; This study aimed to determine the effect of motivation and organizational commitment on the nurses of Erzincan Mengücek Gazi Education and Research Hospital. It is planned to be done in a cross-sectional and descriptive research model. The data of the study were collected by means of the questionnaire created by the researcher after the literature survey was made. The questionnaire was applied to a total of 218 participants. The obtained data were transferred to the SPSS 23.0 package program and the independent sample T-test and ANOVA were used to determine whether all variables were perceived at the same level by the participants. Correlation was used to determine relationships between variables, and regression analyzes were used to measure the effect of motivation on organizational commitment.