İlkokul 4. sınıf fen bilimleri dersinde çevre eğitiminin etkinlikler yoluyla öğretiminin akademik başarıya etkisi
The effect of teaching environmental education through activities in the 4th grade natural sciences course on academic success
- Tez No: 620347
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL DİNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevre eğitimi, ilkokul 4. Sınıf, Fen Bilimleri, Environmental education, 4th grade primary school, science
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırma ilkokul 4. Sınıf öğrencilerine etkinlikler yoluyla çevre eğitimi verilmesinin öğrencilerin akademik başarısına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2018-2019 eğitim-öğretim yılı bahar dönemi Ankara Kahramankazan ilçesinde bulunan bir devlet okulunda ilkokul 4. Sınıfa devam eden 44 öğrencinin katılımıyla öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen ile yapılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen Çevre Eğitimi Başarı Testi ile elde edilmiştir. Araştırmanın veri toplama sürecinde Çevre Eğitimi Başarı Testi kontrol ve deney grubuna öntest ve sontest olarak uygulanmıştır. Öntest ve sontest puanlarını karşılaştırmak amacıyla parametrik olmayan testlerden Mann Whitney U testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Deney grubuna haftada 3 ders saati olmak üzere 4 hafta boyunca Ankara Yakın Çevre Kitapçığı ile eğitim verilmiştir. Kontrol grubuna ise ayrıca bir çevre eğitimi verilmemiş, müfredatta verilen çevre eğitimine devam edilmiştir. Uygulama öncesi grup değişkenine göre kontrol grubu ve deney grubunun öntest akademik başarı puanları incelenmiş olup, iki grubun da hazırbulunuşluk düzeyinin benzer olduğu görülmüştür. Deneysel uygulama süreci tamamlandıktan sonra uygulanan son testlerde Ankara Yakın Çevre Kitapçığı ve etkinlikleri ile eğitim verilen öğrencilerin Çevre Eğitimi Akademik Başarı Testinde anlamlı bir artış görülmüştür. Öğretim programında verildiği gibi çevre eğitimi alan kontrol grubu öğrencilerin akademik başarılarında anlamlı bir farklılık ortaya çıkmamıştır. Grup değişkenine göre sontest akademik başarı puanları arasında ise deney grubunun lehine anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Bu verilerden yola çıkılarak denilebilir ki kontrol grubundaki öğrencilerin çevre eğitimine yönelik akademik başarılarında anlamlı bir farklılık ortaya çıkmazken, deney grubundaki öğrencilerin akademik başarılarında anlamlı bir farklılık olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of study was to invesyiyate the effect of environmental education by activiting to 4th grade elementery school students on their academic achievement. The research was carried out with pretest-pasttest control group experimental desing with the perticipation of 44 students attending 4th grade in a public school in Kahramankazan district of 2018-2019 acadeöic year. The data were obtained with Environmental Education Achievement Test developed by the researcher. Data collection process of the study, Environmental Education Achivement Test was applied to the control and experimental groups as pretest and pasttest. Mann Whitney U Test and Willcoxon Signed Ranks Test were used to compare the prestest and pasttest scores. The experiment group was traired with Ankara Near Environment Booklet for 4 weeks, 3 hour perweek. The control group did not receive any environmental training, but environmental training in the curriculum continued. According to the preapplication group variable, the pre-test academic success scores of the control group and the experimental group were not examined, and the level of preparedness was similar in both groups. After the completion of the edication process, a significiant increase was observed in the Environmental Education Achievement Test of the students who were educated with the Ankara Near Environment Booklet and activities. As given in the education curriculum, there was no significant difference in the academic achievement of the control group students who received environmental education. According to the group variable, there was a significant difference among the posttest academic achievement scores in favor of the experimental group. Based on these data, it can be said that while there was no significant change in the academic achievement of the students in the control group, there was a significant change in the academic achievement of the students in the experimental group.