14-16 yaş grubu sporcularda ailesel güdüsel iklimin güdülenme ve yarışma kaygısındaki rolü
The role of parent motivational climate on motivation and competition anxiety for athletes between 14-16 ages
- Tez No: 620487
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE İLHAN ODABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Genç Sporcu, Güdüsel iklim, Güdülenme, Kaygı, Young Athlete, Motivational Climate, Motivation, Anxiety
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın amacı 14-16 yaş grubu sporcularda ebeveynler tarafından yaratılan güdüsel iklimin güdülenme ve yarışma kaygısındaki rolünü araştırmaktır. Çalışmada ayrıca, algılanan güdüsel iklim, güdülenme ve yarışma kaygısında cinsiyet, spor branşı, yarışma düzeyi ve milli sporcu olup olmamaya göre farklılıklar incelenmiştir. Çalışmaya 67 kadın (ortalama yaş =14.84±0.82) ve 147 erkek (ortalama yaş =15.05±0.83) toplam 214 sporcu (ortalama yaş =14.95±0.83) gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılara, White & Duda (1993) tarafından geliştirilen“Ebeveyn-Yönelimli Motivasyon İklim Ölçeği-2”, Smith ve ark. (2006) tarafından geliştirilen“Sporda Güdülenme Ölçeği”, Smith ve arkadaşları tarafından (1990) tarafından geliştirilen“Spor Kaygı ölçeği SAS-2”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”uygulanmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre; Sporcu Kaygı Ölçeği Somatik Kaygı Alt Boyutu puanlarının toplam varyansının %23.4'ünü, Sporcu Kaygı Ölçeği Konsantrasyon Alt Boyutu puanlarının toplam varyansının %17.5'ini, Sporda Güdülenme Ölçeği Güdülenmeme Alt Boyutu puanlarının toplam varyansının %23.7'ini, Sporda Güdülenme Ölçeği İçsel Güdülenme Alt Boyutu puanlarının toplam varyansının %8.9'unu karşılamaktadır. Sonuç olarak; Anne ve babanın yaratığı güdüsel ikliminin genç sporcular üzerinde etkisi olduğu ve bu etki en fazla Sporda Güdülenme Ölçeğinin güdülenmeme alt boyutuna ait olduğu, Somatik alt boyutun ise ikinci sırada etkiye sahip olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate parental motivational climate's role on motivation and competition anxiety with the athletes between the ages of 14-16. In addition to that, the differences about gender, sport field, competition level and being a national athlete on perceived motivational climate, motivation and competition anxiety are investigated. 67 women (age mean =14.84±0.82) and 147 men (age mean=15.05±0.83), in total 214 athletes (age mean =14.95±0.83) have contributed voluntarily.“Parent-Initiated Motivational Climate Questionnaire-2”by White and Duda (1993),“Sport Motivation Scale”by Smith et.al. (2006),“Sport Anxiety Scale SAS-2”by Smith et al. (1990) and“Personal Information Form”by the researcher have administered to the participants. According to the results, total variance of %23.4 in Sport Anxiety Scale Somatic subscale, total variance of %17.5 in Sport Anxiety Scale Attention subscale, total variance of %23.7 in Sport Motivation Scale amotivation subscale and a total variance of %8.9 in Sport Motivation Scale Internal Motivation subscale are found. As a conclusion, the effect of parental motivation on young athletes is found. This effect is strongest on Sport Motivation Scale amotivation subscale and weakest on Somatic subscale of Sport Anxiety Scale.