Resim ve illüstrasyonun grafik tasarım açısından irdelenmesi
Di̇scussi̇on of drawing and illustration in terms graphic design
  1. Tez No: 620599
  2. Yazar: ÖMÜR GÜRSOY HAKVERDİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET SÜREYYA KOÇTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Resim, İllüstrasyon, Grafik Tasarım, Art, Painting, Illustration, Graphic Design
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET RESİM VE İLLÜSTRASYONUN GRAFİK TASARIM AÇISINDAN İRDELENMESİ Ömür Gürsoy HAKVERDİ Yüksek Lisans Tezi Grafik Ana Sanat Dalı Danışman: Yrd. Doç. Ahmet Süreyya KOÇTÜRK Haziran, 2016 - 99 sayfa Bu araştırmanın amacı resim ve illüstrasyonun arasındaki bağ ile birbirlerine olan etkileşimlerini, birbirlerinden ayrıştıkları yanları akademik olarak araştırmak ve bu alanlarda resim sanatının grafik tasarıma bakış açısını akademik bir yaklaşımla incelemektir. Araştırmada kaynak tarama yöntemi ile nitel yöntemlerden, bu alanda çalışan sanatçılarla yapılan görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Bu kapsamda sanatçılara dört adet soru yöneltilmiş ve görüşme sorularına verilen cevaplar değerlendirilip yorumlanmıştır. Resim, herhangi bir yüzey üzerine çizgi ve renklerle yapılan, her türlü malzemenin kullanılabildiği bir anlatım tekniğidir. Şu ana kadar bulunan ilk resimlerin 30 bin yıllık oldukları varsayılmaktadır. İllüstrasyon ise Fransızca Illustration resim sanatının abartılı ya da doğada benzeri görülemeyecek ve deneysel olarak kurgulanamayacak kompozisyonlarla resmedilmesi demektir. Antik mağara resimlerinden, günümüzde gazetelerde çizilen karikatürlere kadar farklı illüstrasyon örnekleri vardır. İllüstrasyon Grafik sanatların bir koludur. 1980'li yıllara kadar geleneksel olarak yapılan illüstrasyon seksenli yılarlarla beraber grafik tasarımla birlikte bilgisayar ortamında kullanılmaya başlamıştır. Bu araştırmada elde edilen veriler ayrıca değerlendirmeye alınıp yorumla beraber sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY DİSCUSSİON OF DRAWING AND ILLUSTRATION IN TERMS GRAPHIC DESIGN Ömür Gürsoy HAKVERDİ Master Thesis/The Main Branch of Graphic Art Consultant: Asst. Prof. Ahmet Süreyya KOÇTÜRK June, 2016 - 99 Pages The purpose of this research is to analyze the ties between art and illustration, their interactions with each other, their dissociation from each other and to examine the perspective of the art on graphic design in these areas in an academic approach. Literature and qualitative methods as well as the technical interviews with the artists working in this field are the technics used in this research. In this context, four questions were directed to the artists to answer and the answers of these questions were reviewed and evaluated. The drawing is a narrative technique which is made with lines and colors on any surface using all kinds of materials. Nowadays, it is assumed that the first drawings are 30 thousand years old. On the other hand, Illustration is defined as an exaggerated form of art by means of composition which can not be seen in nature or conceived as experimental. There are several examples of illustrations which ranges from Ancient cave paintings to the cartoons of today's newspapers. Illustration is a branch of graphic arts. Illustration which performed traditionally until the 1980s, began to be used with graphic design on computers since then. The data obtained from this research will also be reviewed and presented with comments in this study.