Artistik cimnastik ve trampolin cimnastik branşında küçükler kategorisinde yarışmalara katılan çocukların motor özelliklerinin karşılaştırılaması
The comparision of motor skills of boys and girls in the fresher category of artistic gymnastic and trampoline gymnatics
- Tez No: 620616
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ MENGÜTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Cimnastik, Trampolin, Çocuklarda motor beceri, Esneklik, Sürat, Denge, Dayanıklılık, Çeviklik
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
İki farklı olimpik cimnastik dalı olan artistik cimnastik ile Trampolin cimnastik branşlarında küçükler kategorisinde bulunan kız ve erkek sporcuların motor özelliklerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmamızda artistik cimnastik 40 (20 erkek ve 20 kız ) ve Trampolin cimnastik branşlarında 40 ( 20 erkek ve 20 kız ) olmak üzere toplam 80 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Artistik cimnastik yapan erkeklerin boy ortalamaları 1,38 ± 0,03 cm, kilo ortalamaları 35,5 ± 5,54 kg, yaş ortalaması 9,65 ± 0,67 dir. Artistik cimnastik yapan kızların boy ortalamaları 1,27 ± 0,06 cm. Yaş ortalaması 9,15 ± 0,37 kilo ortalamaları 25,3 ± 3,33 kg dir. Trampolin cimnastik yapan erkeklerin boy ortalamaları 1,34 ± 0,03 cm. Yaş ortalaması 9,2 ± 0,41, kilo ortalamaları 32 ± 3,48 kg dir. Trampolin cimnastik yapan kızların boy ortalaması 1,26 ± 0,03 cm. Kilo ortalaması 24,6 ± 3,30 kg. Yaş ortalaması 9,15 ± 0,37 dir. Çalışmaya herhangi bir sağlık problemi olmayan ve en az 2 sene antrenman yapmış ve yarışmalara katılan sporcular ele alınmıştır. Çalışmamızda sporcular performans testlerini uygulamak için Eurofıt test bataryası kullanılmıştır. Bunlar flamingo denge testi, otur uzan esneklik testi, durarak uzun atlama testi, 20 metre sürat testi, bükülü kolla asılma testi ve son olarak da çeviklik koşusu olarak belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda artistik cimnastik yapan sporcuların, trampolin cimnastik yapan sporculara göre motor özelliklerinin daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Analizler SPSS programında ve anlamlılık düzeyi p< 0.05 olarak alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the gross motor skills of boys and girls under the category of youngsters who perform artistic gymnastics and trampolining. There are in total 80 volunteers involved in this study. 40 (20 boys and 20 girls) participants of artistic gymnastics and 40 (20 boys and 20 girls) participants of trampolining involved voluntarily in this study. The average height of boys who perform artistic gymnastics is 1,38 ± cm, their average weight is 35,5 ± kg, age average is 9,65 ±. The average height of girls who perform artistic gymnastics is 1,27 ± cm. Their age average is 9,15 ± and average weight is 25,3 ± kg. The average height of boys who perform tampolining is 1,34 ± cm. Their age average is 9,2 ± and weight average is 32 ± kg. The average height of girls who perform trampolining is 1,26 ± cm. Their weight average is 24,6 ± kg and age average is 9,15. The participants of this study do not have any health issues, have at least two years of training and they are competition athletes. The Eurofit Physical Fitness Test Battery is used to apply athletes' performance tests covering flamingo balance test, sit and reach flexibility test, standing broad jump test, 20 meters speed test, bent arm hang and finally endurance run.As a result of this study it was observed that athletes who perform artistic gymnastics have better gross motor skills as compared to the ones who perform trampolining. The analysis will be done on the SPSS program with a significance level of p< 0.05. Key words; Gymnastic, Trampolin, psychomotor ability at children, flexibility, velocity, balance, endurance, agility.