Performansa dayalı ödeme sistemi ve sosyal güvenlik sistemine etkileri: Ankara örneği
The payment system which is based on performance and its effects to the social security system: Samples for Ankara
- Tez No: 620789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEBİHA KABLAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: sosyal güvenlik, sağlık, performans, işlem oranları, social security, health, performance, transaction rates
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışma; sağlıkta dönüşüm süreci ile performansa dayalı ödeme sisteminin sosyal güvenlik sistemine ne gibi etkileri doğurduğunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinden alınan verilerden oluşmaktadır. Bu veriler; toplam muayene sayısı, toplam ameliyat sayısı, sınıflarına göre toplam ameliyat sayısı, manyetik rezonans ve bilgisayarlı tomografi görüntüleme sayısı ile koroner anjiyografi işlemlerinin sayısı şeklindedir. Daha sonra Türkiye geneli manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi ve koroner anjiyografi işlemlerine ait veriler de yorumlanarak genel bir tablo sunulmuştur. Çalışma da ayrıca Türkiye geneli ve Ankara iline ait demografik verilere de yer verilmiştir. Böylelikle uygulanan işlem oranları ile nüfus artışı arasındaki ilişki saptanmaya çalışılmıştır. Yapılan çalışmada elde edilen bulgular şunlardır; yıllara göre ameliyat sayılarında artış vardır. Özellikle E sınıfı ameliyatlardaki artış oranı diğer sınıflardan fazladır. Koroner anjiyografi uygulamalarında, manyetik rezonans ve bilgisayarlı tomografi cihazlarının kullanımında her geçen yıl artış olmuştur. Hekimlerin ücretlerinde döner sermaye önemli bir yere sahiptir. Bu gerekçelere bağlı olarak sağlıkta dönüşüm projesi ile istenen sonuçlar tam olarak elde edilememiş ayrıca toplam sağlık harcamalarında her yıl artış olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, performansa dayalı ödeme sistemi ile sağlık harcamaları artmıştır. Artan sağlık harcamaları, sosyal güvenlik sisteminde finansal problemlerin yaşanmasına ve sistem içi aksaklıkların ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of the performance-based payment system and the process of transformation of health system on the social security system. The study consisted of data obtained from Ankara Training and Research Hospital and Turkey High Specialist Training and Research Hospital. The data consist of the total number of examinations, total number of operations, total number of operations according to their types, the number of magnetic resonance and computed tomography viewing, and the number of coronary angiography procedures. The general data of Turkey on magnetic resonance viewing and coronary angiography procedures were also interpreted. Moreover, this work includes demographic data of both Ankara and Turkey. Thus, the relationship between the applied rates and the increase in population was examined. The findings of the study are as follows. There is an increase in the number of operations according to years. Especially, the increase in E type operations is higher than other types of operations. In implementations of coronary angiography and use of both magnetic resonance and computed tomography devices has increased through years. Circulating capital have an important role on the wages of doctors. According to these reasons, expected results with the health transformation project could not be fully achieved. Moreover, total health expenditures have increased every year. As a result, health expenditures have increased with the performance-based payment system. Increasing health expenditures have caused financial problems in the social security system and the emergence of in-system failures.