The experience of unveiling: Conceptualization of unveiling in a clinical psychology context using interpretative phenomenological analysis
Örtünmeyi bırakma deneyimi: Örtünmeyi bırakmanın fenomenolojik analiz kullanılarak klinik psikoloji bağlamında kavramsallaştırılması
- Tez No: 620801
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUDUM AKYIL, YRD. DOÇ. DR. SALİH MURAT PAKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: örtünme, örtünmeme, örtünmeyi bırakan kişi, örtünme(me), utanç, deri-ben, kendini gerçekleştirme, ego-ideali, süper-ego, veiling, unveiling, unveilor, (un)veiling, shame, skin-ego, self-realization, ego-ideal, super-ego
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez iki makaleden oluşmaktadır. İlk makale hem Türkiye'de tarihi bakımdan hem de klinik psikoloji bağlamında örtünme(me) meselesini ortaya koymaktadır. Literatür taramasında tartışılan ana meseleler şunlardır: (i) Türkiye'de örtünme(me) meselesinin kısa arka planı, (ii) örtünme(me) meselesi, (iii) klinik psikoloji literatüründe örtünme(me) meselesinin kavramsallaştırılması. Örtünme(me) meselesi şu kavramlar üzerinden tartışılmıştır: (1) Ego-ideali ve ailevi bir sorun olarak örtünme(me), (2) Kadın gelişiminin seyri, (3) Utanç, (4) Deri-beni soymak olarak örtünme(me). Özetle, literatür taraması örtünmeyi bırakmanın önemli ruhsal bir deneyim olarak kabul edilmesinin öneminin altını çizmektedir. İkinci makale belirli bir zaman örtündükten sonra kendi isteğiyle örtünmeyi bırakan kadınlarla yürütülmüş klinik psikoloji alanında bilinen ilk kalitatif çalışmadır. Kadınlarla derinlemesine görüşmeler yapılmış ve sonuçlar Fenomenolojik Analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz sonucunda beş ana tema ortaya çıkmıştır: (I) örtünmenin anlamı, (II) değişen inançlar, (III) utanç, (IV) önemli ötekilerin etkileri ve (V) bir kendini gerçekleştirme deneyimi olarak örtünmeyi bırakma. Sonuçlar var olan literatüre ve klinisyenler ve gelecek araştırmacılar için anlamlarına göre değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Two articles are contained in this dissertation. The first article is a literature review that puts forth the (un)veiling issue in a historical sense in Turkey as well as in a clinical psychological context. The central issues discussed in the literature review include (i) a brief historical background of (un)veiling in Turkey, (ii) the (un)veiling issue, (iii) the conceptualization of (un)veiling in terms of clinical psychological literature. The conceptualization of unveiling is argued with the concepts of (1) Ego-ideal and unveiling as a familial problem, (2) The course of the development of a woman, (3) Shame, and (4) Unveiling as peeling the skin-ego. Briefly stated, the literature review highlights the importance of the acknowledgement of unveiling as a significant psychic experience. The second article is the first known qualitative study in clinical psychology conducted with women who unveiled willingly after a significant period of veiling. Women were interviewed and the corresponding data were analyzed using Interpretative Phenomenological Analysis in which five themes emerged (I) the meaning of veiling, (II) evolving beliefs, (III) shame, (IV) the effect of significant others and (V) unveiling as a self-realization experience. Findings are reviewed with respect to existing literature and implications for clinicians and prospective researchers.