Türkiye'de form BA - form BS'lerin vergi denetimi açısından önemi, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Form B in Turkey - Importance of tax audit forms BS, problems and proposed solutions
  1. Tez No: 583058
  2. Yazar: AYDIN SAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Denetimi Elektronik Vergi Sitemi, Elektronik Vergi Denetimi, Form BA ve Form BS'nin Vergi Denetimindeki yeri ve önemi, Tax Audit, Electronic Tax System, Electronic Tax Audit, The importance of Form BA and Form BS in Tax Audit
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Günümüzde küreselleşme ve çok uluslu şirketlerin artmasıyla birlikte devletlerin vergi denetimini sağlaması güçleşmektedir. Denetimin etkinliği bilişim teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde artmaktadır. Vergi kayıplarını azaltmak için bilişim teknolojilerinden faydalanılarak yeni denetim yöntem ve teknikleri geliştirmek ve dünyadaki yeni uygulamaları takip etmek gerekmektedir. Küreselleşen dünyada ve ülkemizde bilişim ve teknoloji alanındaki ilerlemelere uyumlu olarak ülkelerin mali idarelerinin de yeniden yapılanması gündeme gelmiştir. Teknolojinin gücünün vergi denetimi açısından çok büyük olduğu gerçekliğinden hareketle devletlerin güçlü olmaları, bilişim teknolojilerinin etkin kullanımına da bağlıdır. Küreselleşme olgusu toplumun her kesimini etkisi altına almıştır. Teknolojik alanındaki yaşanan hızlı değişim ve dönüşümlere uyum sağlamak için ülkemizde ve dünyada vergi idareleri otomasyon sistemlerini etkin bir şekilde kullanarak fayda sağlamak için uyum çalışmalarına hız vermişlerdir. Bilgi teknolojisindeki gelişmeler devlet faaliyetleri gibi vergi denetimi açısından da birçok gelişmeye öncü olmaktadır. Günümüzde devletler artık geleneksel yapıdan kurtulup, elektronik anlayışı kurumlarına benimsetmek zorundadırlar. Ülkemizde vergi uygulamalarındaki maliyetleri düşürmek ve teknolojik gelişmelerden etkin bir şekilde faydalanmak amacıyla elektronik vergi uygulamalarına geçilmiştir. Maliye Bakanlığı tarafından uygulamaya koyulan ve mükellefler ile devletin vergi işlemleri nedeniyle üstlendikleri maliyetleri azaltarak hizmet kalitesi ve hızını arttırmıştır. Küreselleşen dünya da, devletlerin kamu harcamalarını finanse etmek için ihtiyaç duyduğu en önemli kaynak vergi olduğundan devletlerin bütçelerinde, kamu harcamalarının finansmanında vergi gelirinin önemli yer tutması nedeniyle vergi denetimi önem kazanmaktadır. Vergilendirme işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesine bağlı olarak vergi denetimlerinin de elektronik ortamda yapılması bir zorunluluk haline gelmiştir. Özellikle elektronik vergi sisteminin kurulması, vergi denetim birimlerine mükellef beyan ve bildirimlerinin doğruluğunu elektronik araçlarla denetleme olanağı sağlamıştır. Form BA ve Form BS bildirim formları, kayıt dışı ekonomi ile mücadelede önleyici ve tespit edici işlevi ile Gelir İdaresi Başkanlığının önemli araçlarından biri haline gelmiştir. Sistemle alıcı ve satıcıların, alım satımlarının karşılaştırılması, hakkında sahte veya içeriği itibariyle yanıltıcı belge kullandığı konusunda tespit veya rapor bulunanların alım ve satımları, taklit edilen belgelerin tespiti yapılabilmektedir. Türk vergi sistemindeki vergi kayıp ve kaçaklarını önlemek için de vergi sisteminin içine yerleştirilecek vergi güvenlik önlemlerine ihtiyaç bulunmaktadır. BA ve BS Bildirimleri Maliye Bakanlığının yetkisi çerçevesinde getirilmiş olan genel nitelikte bir vergi güvenlik müessesesidir. Çalışmada öncelikle vergi denetimi, dünyada ve Türkiye'de Elektronik vergi sistemi, Form BA ve Form BS bildirimlerinin kapsamı, vergi denetimindeki yeri, Form BA ve BS'nin uygulanması, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, with the globalization and the increase in the number of multinational companies, tax control becomes more difficult. The effectiveness of the audit is increasing thanks to developments in information technologies. In order to reduce tax losses, it is necessary to develop new audit methods and techniques by using information technologies and to follow new practices in the world. The restructuring of the financial administrations of the countries has been brought to the agenda following the developments in the field of information and technology in the globalizing world and in our country. Since the power of technology is very large in terms of tax control, the strengths of states depend on the effective use of information technologies. The globalization has affected all segments of society. The tax applications both in our country and in the world have accelerated their adaptation efforts in order to benefit by using automation systems effectively, in order to adapt to the rapid changes and transformations experienced in the technological field. Developments in information technology pioneer many developments in terms of tax control as government activities do. Today, states must get rid of the traditional structure and adopt electronic understanding to their institutions. Electronic tax applications have been adopted in order to reduce the costs of tax applications in our country and to benefit from technological developments effectively which has increased the quality and speed of service by reducing the costs incurred by taxpayers and the state by the Ministry of Finance. In the globalized world, since the most important source that state needs to finance its public expenditures is tax, tax audit becomes more important. It has become necesarry to carry out tax audits electronically due to the fact that taxation transactions are carried out electronically. Especially the establishment of an electronic tax system has enabled tax audit units to check the accuracy of taxpayer declarations and declarations by electronic means. Form BA and Form BS notification forms have become one of the important tools of the Revenue Administration with their preventive and determinative functions in the fight against the informal economy. With the help of the system, it is possible to compare the purchases and sellings of buyers and sellers, purchase and sell of those who have found or reported that they use false or misleading documents in terms of their content, and the identification of counterfeit documents. In order to prevent tax losses and evasion in the Turkish tax system, there is a need for tax security measures to be placed in the tax system. BA and BS Notifications is a general tax security institution brought under the authority of the Ministry of Finance. In this study, information about tax audit, the tax system in the world and Electronics in Turkey, the scope of Form BA and Form BS declarations, its place in tax auditing, application of Form BA and BS, problems encountered and solution proposals are provided.