Understanding the role of the national human rights institutions in implementing the sustainable development agenda: The case of Europe
Sürdürülebilir kalkınma gündeminin hayata geçirilmesinde ulusal insan hakları kurumlarının rolünü anlamak: Avrupa örneği
  1. Tez No: 620934
  2. Yazar: EZGİ KAŞKAVAL OKYAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERİF ONUR BAHÇECİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ulusal İnsan Hakları Kurumları, Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi, küresel yönetişim, Merida Deklarasyonu, National Human Rights Institutions, Sustainable Development Goals, global governance, Merida Declaration
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez, Ulusal İnsan Hakları Kurumlarının Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ile küresel yönetişim bağlamındaki rolünü analiz etmektedir. Araştırma sürecinde, Ulusal İnsan Hakları Kurumlarının gelişmekte olduğu ve akademik çalışmaların UİHKlerin gelişen bu rollerini yansıtmakta yetersiz kaldığı gözlemlenmiştir. Bu bağlamda, bu tez UİHKlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin uygulanması ve izlenmesine yönelik olası katkılarını anlamayı hedeflemektedir. Tez kapsamında, UİHKler ve genişleyen rolleri tarihsel bir bağlam içinde ele alınacak ve Avrupa'da yer alan UİHK tipleri Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'ne yönelik katkıları bağlamında incelenecektir. Ayrıca, Sürdülebilir Kalkınma ve insan hakları ilişkisi 2015 tarihli Merida Deklarasyonu bağlamında ele alınacaktır. Bu çerçevede, bu tez Sürdülebilir Kalkınma Gündemi ile insan haklarının karşlıklı olarak birbirini güçlendirdiğini ayrıca Avrupa Ulusal İnsan Hakları Kurumlarının Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri bağlamında küresel yönetişim boşluklarını dolduran önemli aktörler olduğunu savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the role of the European National Human Rights Institutions in global governance through the UN 2030 Sustainable Development Agenda. Throughout the research it has been observed that NHRIs are evolving and academic works lag behind capturing their expanding role. Within this context, this thesis attempts to understand the possible contribution of NHRIs to the implementation and follow-up process of the Sustainable Development Goals (SDGs). Throughout the thesis National Human Rights Institutions (NHRIs) and their expanding role will be analyzed in a historical context and different types of NHRIs located in Europe will be examined. Also, the linkages between the Sustainable Development Agenda and the human rights will be examined within the context of Merida Declaration 2015. In this context, this thesis suggests that Sustainable Development Agenda and human rights are mutually reinforcing. Also, the European NHRIs are important actors in filling global governance gaps regarding SDG implementation process.