Örgütsel adalet algısı, işle bütünleşme ve işten ayrılma niyeti ABD-Türkiye örneği
Perceived organizational justice, job engagament, turnover intention USA-Turkey sample
- Tez No: 621025
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR BAYHAN KARAPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet Algısı, İşle Bütünleşme, İşten Ayrılma Niyeti, Allosentrizm, İdiosentrizm, Türkiye, ABD, Perceived Organizational Justice, Work Engagement, Turnover Intention, Allocentrism, Idiocentrism, Turkey, USA
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu çalışmanın amacı, algılanan prosedürel ve dağıtımsal adaletin, işten ayrılma niyeti üzerine etkisinde, işle bütünleşmenin aracılık; allosentrizm ve idiosentrizmin düzenleyicilik etkilerini incelemektir. Algılanan örgütsel adalet ölçeği, algılanan prosedürel ve dağıtımsal adalet olarak iki; işle bütünleşme ve işten ayrılma niyeti ölçeği tek boyutta ve bireycilik-toplulukçuluk ölçeği ise birey düzeyinde analiz yapıldığından, idiosentrizm ve allosentrizm olmak üzere iki alt boyutta incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, ABD'nin Pittsburgh ve Türkiye'nin Ankara şehrinde yaşayan, Sosyal bilimler alanında çalışan akademik personel oluşturmaktadır. Bu doğrultuda, Pittsburgh'de 201; Ankara'da 205 veriye ulaşılmıştır. Analizler için SPSS 23 ve AMOS 23 paket programları kullanılmıştır. Aracılık (Model 4) ve düzenleyicilik (Model 1) etkilerinin analizi için Process makrosu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, işle bütünleşmenin algılanan prosedürel ve dağıtımsal adaletin işten ayrılma niyeti üzerine etkisinde her iki ülkede de aracılık etkisi olduğu görülmüştür. Etkiler genellikle orta düzeydedir. Bunun yanı sıra, Türkiye'de hem allosentrizm hem de idiosentrizmin, algılanan prosedürel adaletin işten ayrılma niyeti üzerine etkisinde düzenleyici etkisi olduğu görülmüştür. ABD için sonuçlar incelendiğinde, allosentrizmin algılanan dağıtımsal adaletin işten ayrılma niyeti üzerine etkisinde düzenleyici etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the moderating effect of allocentrism-idiocentrism and the mediating effect of work engagement on the relationship between perceived procedural/distributive justice and turnover intention. Organizational justice scale is considered in two dimensions as perceived procedural and distributive justice; work engagement and turnover scale are in a single dimension and the individualism-collectivism scale is in two dimensions. Since the study is conducted at individual level, individualism and collectivism dimensions are named as idiocentrism and allocentrism, respectively. The sample of the study consists of academics working in social science discipline in Pittsburgh, USA and Ankara, Turkey. In this vein, 201 data are collected in Pittsburgh and 205 in Ankara. SPSS 23 and AMOS 23 are used in the analysis. Process Macro is used for mediation (Model 4) and moderation (Model 1) analyses. The results indicate that work engagement has a mediation role between the perceived procedural-distributive justice and turnover intention relationship in both countries. The mediation effects are moderate. In Turkey, both allocentrism and idiocentrism have a moderation effect on the relationship between perceived procedural justice and turnover intention. In the USA, allocentrism has a moderation effect on the relationship between perceived distributive justice and turnover intention.