KÜMİ FRS'nin Türkiye'deki yasal mevzuat ile karşılaştırmalı incelemesine yönelik bir örnek uygulama
An implementation for comparative rewiew of FRS for LMES and regulations in Turkey
  1. Tez No: 639623
  2. Yazar: SİBEL ÇİFTCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VASFİ HAFTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Raporlama Standartları, KÜMİ FRS, BOBİ FRS, TMS, TFRS, Vergi Usul Kanunu, Financial Reporting Standards, FRS for LMEs, FRS for SMIs, TAS, TFRS, Turkish Tax Procedure Law
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Küreselleşmeyle birlikte artan ekonomik ilişkilerdeki karışıklıkları ve farklılıkları ortadan kaldırmak, muhasebe alanındaki uygulamaların uyumlaştırılması yoluyla ortak bir dil oluşturmak amacıyla standartlaştırma çalışmaları büyük önem kazanmıştır. Türkiye'de ihtiyaca uygun, karşılaştırılabilir faydalı finansal bilgi sağlamak ve mevcut uygulamaların eksiklerini gidermek amacıyla son yıllarda bu çalışmalar hız kazanmıştır. Türkiye'de ilk olarak bağımsız denetime tabi olan işletmeler için uluslararası muhasebe standartlarıyla birebir uyumlu olan TMS/TFRS Tam Set yayınlamıştır. 01.01.2018 tarihinde bağımsız denetime tabi olan fakat KAYİK dışında kalan büyük ve orta boy işletmeler için BOBİ FRS uygulanmaya başlanmıştır. Sonrasında 2019 yılında Kamu Gözetimi Muhasebe Ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından İngiltere'de FRS 105 standardı referans alınarak hazırlanan Küçük ve Mikro İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standartları (KÜMİ FRS) yayınlanmış ve kamuoyunun görüşüne sunulmuştur. 640 Bin civarında işletmeyi ilgilendirecek olan KÜMİ FRS ilk kez 2021 de uygulanmaya başlanacak ve ilk finansal raporlar 2022 yılında oluşacaktır. Bu çalışmada KÜMİ FRS'ye ihtiyaç duyulmasının nedenleri, bu standart oluşturulurken yapılan hazırlık çalışmaları, standart hazırlanırken başvurulan kaynaklar, standardın temel özellikleri ve uygulamada karşılaşılacak temel problemler incelenmiştir. Yapılan çalışmada KÜMİ FRS'nin yürürlükte olan finansal raporlama standartları (TMS/TFRS Tam Set, BOBİ FRS) ve MSUGT/ VUK ile benzer ve farklı yönleri irdelenmiştir. Ayrıca KÜMİ FRS'nin yasal mevzuat ile karşılaştırmalı biçimde incelenerek örnek finansal tablolar yardımı ile gerekli düzeltme kayıtları yapılarak ve mali analiz teknikleri uygulanarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the aim of eliminating the confusion and differences in the increasing economic relations with globalization and harmonizing the applications in the field of accounting, standardization studies have gained importance. according to the needs in Turkey, to provide comparable and useful financial information in recent years to address the shortcomings of existing applications that work has gained speed. The first subject to independent audits for businesses in Turkey, which perfectly aligned with IFRS international accounting standards issued Full Set. On 01.01.2018, SME FRS started to be applied for large and medium sized enterprises that are subject to independent auditing but are excluded from PIE. Later, in 2019, Financial Reporting Standards for Small and Micro Enterprises (FRS for SMIs) prepared by the Public Oversight Accounting and Auditing Standards Authority (KGK) based on the FRS 105 standard was published and presented to the public. KUMI FRS, which will concern about 640 thousand enterprises, will be implemented for the first time in 2021 and the first financial reports will be created in 2022. In this study, the reasons for the need for KUMI FRS, the preparatory works that were made while creating this standard, the resources used while preparing the standard, what are the basic features of the standard and the main problems that will be encountered in practice will be examined. In the study, the financial reporting standards (TFRS Full Set, BOBI FRS) of KUMI FRS are examined in comparison with MSUGT / VUK, and the necessary correction records will be made within the scope of KUMI FRS with the help of sample financial statements and financial analysis techniques will be evaluated.