Reklam yönetim süreci etkinliğinin marka imajına etkisi: Mavi Jeans örneği
The effect of advertising management process effectiveness on brand image: Example of Mavi Jeans
- Tez No: 621099
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka İmajı, Algı, Reklam Yönetimi, Brand, Brand Image, Perception, Advertising Management
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Günümüzde giderek artmakta olan rekabet şartları, işletmeleri rakiplerinden ayırt edilebilir farklılıklar yaratmaya zorlamaktadır. İşletmelerin bu durumda en iyi kullanabilecekleri ve yatırım yapabilecekleri unsur markalarıdır. Marka ile tüketicilere kendilerini daha iyi ifade edecek, tanıtacak ve farklılıklarını ortaya koyacaklardır. Ancak tüketiciler artık herhangi bir mal veya hizmeti satın alırken kendilerine sağladığı fiziksel faydadan daha çok sembolik faydaya önem vermeye başlamış bulunmaktadırlar. Yani tüketiciler satın aldıkları mal veya hizmetin markasının kendilerine kattığı prestij, statü ve söz konusu markayı kullanırken hissettikleri duygular ile ilgilenmektedirler. Sembolik fayda, marka imajı ile sağlanmaktadır. Marka imajı, tüketicilerin marka ile ilgili yaşadığı deneyimler sonucunda zihinlerinde markayı konumlandırdıkları yerdir. Tüketicilerde bir imaj algısı oluşması için sadece markayı deneyimlemiş olması gerekmez. Çevrelerinden edindikleri bilgiler ve gözlemler ile de zihinlerinde bir imaj oluşturabilirler. Tüketicilerin gözünde istedikleri imajı oluşturabilmek için işletmeler medya ve iletişim araçlarını en iyi şekilde kullanmalıdırlar. Yapılacak olan televizyon reklamları, internet reklamları veya dergi ilanları gibi reklam çalışmaları, tüketicilerin marka hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayarak, zihinlerinde bir imaj oluşturmalarına yardım edecektir. Reklam, tüketiciye sunulmadan önce üzerinde çok detaylı çalışılması gerekmektedir. Doğru mesaj, doğru yer ve zamanda, doğru kişilere aktarılmalıdır. Bu da ancak iyi belirlenmiş bir reklam yönetim sürecinin sonucunda meydana gelecektir. Bu çalışmada reklam yönetim süreci etkinliğinin marka imajı üzerinde nasıl bir etkisi olduğu araştırılmıştır. İlk olarak, ele alınan Mavi Jeans markası ile iletişim kurularak, reklam stratejileri ile kendilerinin tüketiciler tarafından nasıl algılanmak istedikleri öğrenilmiştir. Tüketiciler ile yapılan yüz yüze anket çalışmalarından toplanan veriler, IBM SPSS STATİSTİCS 23 programı ile çözümlenmiştir. Elde edilen sonuçlar ile Mavi Jeans'in reklam stratejileri karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, increasing competition conditions force businesses to create discernable differences from their competitors. In this case, businesses can be made the best use and investment factor is their brands. With the brand, they will be able to express themselves better, introduce themselves and reveal their differences. However, consumers are starting to pay more attention to the symbolic benefit than the physical benefit they provide to them when purchasing any goods or services. In other words, consumers are interested in the prestige, status and emotions they feel when using the brand of the goods or services they buy. The symbolic benefit is provided by the brand image. Brand image is the place where consumers position the brand in their minds as a result of their experiences. In order to create an image perception in consumers, it is not necessary to have experienced only the brand. They can create an image in their minds with the information and observations they get from their environment. In order to create the image they want in the eyes of consumers, businesses should use media and communication tools in the best way. Advertising activities such as television advertisements, internet advertisements or magazine advertisements will help consumers to gain an understanding of the brand and help them create an image in their minds. Before the advertisement is presented to the consumer, it must be studied in detail. The right message should be conveyed to the right people at the right place and time. This will only occur as a result of a well-defined advertising management process. In this study the effect of advertising management process effectiveness on brand image was investigated. Firstly, communication with the Mavi Jeans brand was discussed and it was learned how they want to perceive themselves by consumers through advertising strategies. Data collected from face-to-face surveys with consumers were analyzed with IBM SPSS STATISTICS 23 program. The results were compared with the advertising strategies of Mavi Jeans.