İranlı göçmenlerin din değiştirmesinde etkili olan sosyal ve psikolojik faktörler: İzmir örneği
Social and psychological factors affecting Iranian immigrants' religious conversion: The case of İzmir
- Tez No: 621139
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din değiştirme, Dini değişim, İranlı göçmenler, Hristyanlık, Misyonerlik, Religious conversion, proselytize, Iranian immigrants, Christianity, Missionary
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma İzmir'de yaşayan din değiştirmiş İranlı göçmenlerin din değiştirmesinde etkili olan sosyal ve psikolojik faktörlerin neler olduğunun incelenmesini amaçlamaktadır. Araştırmada genel anlamda din değiştirmenin altında yatan sosyal ve psikolojik etkenler ortaya çıkarılmıştır. Özelde ise İzmir'e göç eden İranlıların din değiştirme eyleminden önceki yaşamları, din değiştirme ve din değiştirme sonrası yaşamış oldukları süreçler psikolojik ve sosyal boyutları ile üç aşamada ele alınmıştır. Ayrıca din değiştirme sırasında, öncesinde ve sonrasında yaşanan durumlar ve bunların çözümüne yönelik din psikolojisi, din sosyolojisi, din eğitimi vb. alanlarda yapılan çalışmalara katkı sağlamak amaçlı yapılan bir çalışmadır. Araştırmada veriler, İzmir'de yaşayan ve kartopu örneklemi ile ulaşılan 6 İranlı göçmenle derinlemesine mülakat yapılarak elde edilmiştir. Veriler toplanırken ses kayıt cihazı kullanılmıştır. Daha sonra toplanan veriler yorumlanmış ve değerlendirilmiştir. Bireylerin din değiştirmelerinde birçok psikososyal faktör etkili olmaktadır. Görüşülen bireylerin din değiştirmesinde İran'da siyasi ve dini ortamın etkisi görülmektedir. Bununla birlikte başta ekonomik olmak üzere çeşitli mahrumiyetler içindeki göçmenlere Hristiyan misyonerlerin gösterdikleri yakın ilginin de din değiştirmede etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate social and psychological factors affecting the religious conversion of Iranian convert immigrants who live in Izmir. Social and psychological factors underlying the conversion were revealed in general in particular, the lives of Iranians who migrated to İzmir before the act of conversion and the processes during and after the conversion were discussed in three stages with their psychological and social dimensions. In addition, this research was conducted to contribute to the studies in the fields of psychology and sociology of religion, religions education, etc. during, before and after the conversion. The purpose of this study is to investigate social and psychological factors affecting the religious conversion of Iranian convert immigrants who live in Izmir. Tape-recorder was used while data recording. Then collected data were interpreted and evaluated. Various psychological factors have an effect on the conversion of individuals. The effect of political and religious atmosphere in Iran is observed to affect the conversion of the interviewed individuals. In addition, it can be said that the close interest by the Christian missionaries to immigrants in various deprivations, especially economic ones, was also effective in religious conversion.