Yaratıcı düşünmenin yaratıcı yazmaya etkisi
The effect of creative thinking on creative writing
- Tez No: 621144
- Danışmanlar: PROF. DR. GIYASETTİN AYTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, yaratıcı düşünme, yaratıcı yazma, Türkçe Dersi Öğretim Programı, Creativity, creative thinking, creative writing, Turkish Language Teaching
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı, eğitim sistemimiz içerisinde yaratıcı düşünme ve yaratıcı yazma kavramının yerini belirlemek ve yaratıcı düşünmenin yaratıcı yazmaya etkisini ortaya koymaktır. Çalışmanın amacı doğrultusunda nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada doküman incelemesi kullanılmıştır. Veriler Türkçe Dersi Öğretim Programlarında yaratıcı düşünme becerisinin ve yaratıcı yazma yönteminin nasıl yer verildiğini, Türkçe ders kitaplarında yaratıcı düşünme becerisinin ve yaratıcı yazma yönteminin etkinliklerde ne ölçüde yer aldığını sorgulamak amacıyla kullanılmıştır. Araştırmanın inceleme nesnesini 2006, 2015, 2017, 2018 ve 2019 Türkçe Dersi Öğretim Programları ve Anıttepe Yayıncılığın 2019 tarihli 5. sınıf Türkçe Ders Kitabı, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları'nın 2019 tarihli 6, 7, 8. sınıf Türkçe Ders Kitapları oluşturmaktadır. Araştırmada verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırma sonucunda incelenen ders kitaplarındaki yaratıcı düşünme becerisi yaratıcı yazma yöntemini destekler nitelikte olduğu yaratıcı düşünme becerisi, yaratıcı yazma yönteminin kullanıldığı etkinliklerin tamamında yer aldığı fakat ders kitaplarında yeterli yaratıcı yazma etkinliklerine yer verilmediği görülmüştür. Bu doğrultuda incelenen Türkçe ders kitaplarında yer alan yaratıcı yazma etkinliklerinin sayısının arttırılmasına, yaratıcı yazma etkinliklerinin yaratıcı düşünme becerisi ile ilişkili olması gerektiğine yönelik öneriler ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the place of creative thinking and creative writing in our education system and to reveal the effect of creative thinking on creative writing. For the purpose of the study, qualitative research method was used. Document analysis was used in the research. The data was used to question how creative thinking skills and creative writing methods are included in Turkish Curriculum, and to what extent creative thinking skills and creative writing methods take part in activities in Turkish textbooks. The research object of the research is 2006, 2015, 2017, 2018 and 2019 Turkish Language Teaching Programs and 5th grade Turkish Textbook of Anıttepe Yayıncılık dated 2019 and 6, 7, 8th grade Turkish Textbooks dated 2019 of Ministry of National Education Publications. Descriptive analysis was used to analyze the data. As a result of the research, it was seen that the creative thinking skill in the textbooks examined supported the creative writing method, the creative thinking skill was included in all activities using the creative writing method, but not enough creative writing activities were included in the textbooks. In this respect, suggestions are made to increase the number of creative writing activities in Turkish textbooks examined and to suggest that creative writing activities should be related to creative thinking skills.