Hipotiroidi hastalarında hemoglobin, B12 vitamini değerlerinin araştırılması
To investigate values of hemoglobin,vitamin B12 on hypothyroid patients
- Tez No: 621257
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL MERT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hipotiroidi, Hemoglobin, B12 vitamini, Demir, Hypothyroid, Hemoglobin, vitamin B12, Iron
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Tiroid hormonlarının yetersiz salgılanması sonucunda gelişen klinik tabloya hipotiroidi adı verilir.Tiroid bezi birçok organ ve sistemin çalışmasında önemli bir yere sahiptir.Hipotiroidi hastalığında hematolojik değerlerin etkilendiği bilinmektedir.Tiroid hormonları eritropoetin aracılığıyla eritroid hücrelerinin büyümesini sağlar.Hipotiroidi hastalığı çeşitli anemilere neden olabilmektedir. Bu çalışma hipotiroidi olan ve hipotiroidi olmayan bireylerde Hemoglobin, B12 vitamini başta olmak üzere MCV,demir,demir bağlama kapasitesi,ferritin değerlerinin karşılaştırılması ve bu değerlerin TSH,sT4 ile ilişkisinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma klinik hipotiroidi hastaları ve hipotiroidi olmayan kontrol grubu için binlerce hasta dosyası taranarak, retrospektif çalışma şeklinde yapıldı.84 hipotiroidi hastası ve 86 kontrol grubu araştırmaya alındı. Her 2 grubun Hemoglobin, B12 vitamini, MCV, demir, demir bağlama kapasitesi, ferritin değerleri karşılaştırıldı. Ayrıca bu değerlerin TSH ve sT4 ile ilişkisi değerlendirildi. Hipotiroidi olan ve olmayan gruplar karşılaştırıldığında Hemoglobin, MCV, demir değerlerinin hipotiroidi olmayan grupta daha yüksek olduğu görüldü. B12 vitamini, demir bağlama kapasitesi, ferritin düzeylerinde hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılık olmadığı tespit edildi. Hipotiroidi hastalarında TSH yükseldiğinde ferritin değerlerinin de arttığı görüldü. Sonuç olarak çalışmamızda hemoglobin, demir değerlerinin hipotiroidi hastalarında daha düşük düzeyde olduğu görülürken, B12 vitamini değerlerinde anlamlı bir farklılık görülmedi. Hipotiroidi hastalığı genellikle otoimmün kaynaklı gelişebildiği için hastaların B12 vitamini açısından takip edilmeleri uygundur.
Özet (Çeviri)
To investigate values of Hemoglobin and vitamin B12 on hypothyroid patients Hypothyroid named clinical picture which become after thyroid hormones are extreted insufficient. Thyroid gland have a key position for activities of a lot of organs and systems.It knows that haematological values are affected by disease of hypothyroid. Thyroid hormones ensure growing erythroid cells by erythropoietin. Disease of hypothyroid can be caused several anaemias.The aim of this study was to compare the values of hemoglobin, vitamin B12, MCV, iron, iron binding capacity, ferritin values in hypothyroid and non-hypothyroid individuals and utilizing the relationship of these values with TSH, sT4.The study was conducted with retrospective study by scanning thousands of patient files for clinical hypothyroid patients and control group without hypothyroidism.84 patients with hypothyroidism and 86 control groups were included in the study. Hemoglobin, vitamin B12, MCV, iron, iron binding capacity, ferritin values of both groups were compared. Also relationship of this values with TSH and sT4 was evaluated. When it was compared groups with and wihout hypothyroidism, it was seen that Hemoglobin, MCV, iron values were higher in non-hypothyroid group. Vitamin B12, iron binding capacity, ferritin levels were not significantly different between the patient and control groups. It was seen that ferritin values increased when TSH increased. In conclusion, while hemoglobin and iron values were lower in hypothyroid patients, no significant difference was found in vitamin B12 values. Because of hypothyroidism usually develops from based autoimmune, patients should be followed for vitamin B12.